Wykonanie

Czasami trzeba zjeść konkretny obiad, a taka jest właśnie ta
wieprzowina z warzywami. Przepis znalazłam w książce Tomka Jakubiaka "Jakubiak Lokalnie". Tak ja wam pisałam wcześniej bardzo lubią oglądać programy z Tomkiem i podoba mi się jego podejście do kuchni, do gotowania i jego przepisy. Taką
wieprzowinę z warzywami możecie podać na obiad samą, z
bagietką, z
ziemniakami czy
ryżem.Możecie ją rozdrobnić lekko widelcem z warzywami i sosem i podać na kanapce czy kebabie i tortilli. Możliwości jest wiele, wszystko zależy od waszej wyobraźni, pomysłu i smaku. Ja podałam ją z
bagietką. Smakowała super. Kochani pytacie czy do szybkowaru nie trzeba dolać
wody, już odpowiadam - ja nie dodawałam tym razem. Normalnie jak coś w nim robię to oczywiście dodaje, ale zrobiłam tym razem według przepisu bez. Jeżeli się obawiacie czy coś nie wybuchnie itd. to dodajcie szklankę
wody dla spokoju :-) życzę wam smacznego :-) u mnie wszystko było w porządku. Przeczytałam jeszcze raz dokładnie instrukcję i pisze, że minimalna ilość w
wody w przypadku mojego szybkowaru to szklanka
wody. Tak więc dodaje ją do przepisu, w książce nie ma słowa o dodaniu
wody. Ja jej nie dodałam, ale nie chciałabym, aby coś się stało, więc przeczytajcie czy jest wymagana u was
woda.Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg
łopatki wieprzowej- 2
pomidory- 1
papryka czerwona- biała
cebula-
czerwona cebula- 3 ząbki
czosnku- łyżeczka
kolendry w ziarnach- łyżeczka
kopru włoskiego- łyżeczka wędzonej
papryki-
sól- świeżo zmielony
pieprz- szklanka
wodyWykonanie:
Mięso należy pokroić na kawałki, doprawić do smaku
kolendrą,
koprem włoskim, wędzoną
papryką,
solą i
pieprzem. Ja zostawiłam
mięso tak przyprawione na noc w lodówce. Następnie wrzuciłam je do garnka - szybkowara, dodałam pokrojoną
cebulę białą i czerwoną,
paprykę,
pomidory,
czosnek i szklankę
wody. Zamknęłam pokrywę i gotowałam
mięso z warzywami przez godzinę. Następnie przełożyłam danie do miseczek i podałam z
bagietką. Możemy jeszcze doprawić do smaku jak lubimy, ale naprawdę to zestawienie smaków wystarczy.

