ßßß
Składniki:1/2 kg cebuli1/2 kg białej części pora1 kg marchewki2 duże pietruszki1 średni seler1 liść laurowypieprz kolorowy świeżomielonykoncentrat pomidorowyketchup pikantnymusztarda stołowakwasek cytrynowysólpapryka słodka mielonacukierolejSposób przygotowania:Cebulę obierz i pokrój w pióra, a por w półplasterki. Marchew, pietruszkę i seler obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce.Cebulę i pora zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj starte warzywa i podsmaż. Dodaj sól, pieprz, paprykę, liść laurowy, 1 szkl. wrzącej wody i przykryj. Duś do miękkości warzyw.Dodaj 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3-4 łyżki ketchupu, 1-2 łyżki musztardy, 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 1 łyżkę cukru. Wymieszaj i koniecznie spróbuj. W zależności od pierwotnego smaku warzyw możliwe, że będzie trzeba dodać jeszcze przypraw. Sos powinien mieć smak słodko-kwaśny.
Sos jest idealny do ryby. U nas w święta króluje karp.