Wykonanie
Karp w
sosie greckim pewnie mógłby się pojawiać częściej na naszym
stole. Ale dzięki temu, że jemy go tylko w święta Bożego Narodzenia, smakuje wyjątkowo.Receptura powstała na bazie przepisu ze znanej i cenionej wśród
polskich gospodyń książki "Kuchnia polska". Znacie?

Składniki:1/2 kg
cebuli1/2 kg białej części
pora1 kg
marchewki2 duże
pietruszki1 średni
seler1
liść laurowypieprz kolorowy świeżomielony
koncentrat pomidorowyketchup pikantny
musztarda stołowakwasek
cytrynowysólpapryka słodka mielona
cukierolejSposób przygotowania:
Cebulę obierz i pokrój w
pióra, a
por w półplasterki.
Marchew,
pietruszkę i
seler obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce.
Cebulę i
pora zeszklij na rozgrzanym
oleju. Dodaj starte warzywa i podsmaż. Dodaj
sól,
pieprz,
paprykę,
liść laurowy, 1 szkl. wrzącej
wody i przykryj. Duś do miękkości warzyw.Dodaj 2-3 łyżki
koncentratu pomidorowego, 3-4 łyżki
ketchupu, 1-2 łyżki
musztardy, 1/2 łyżeczki kwasku
cytrynowego, 1 łyżkę
cukru. Wymieszaj i koniecznie spróbuj. W zależności od pierwotnego smaku warzyw możliwe, że będzie trzeba dodać jeszcze przypraw. Sos powinien
mieć smak słodko-kwaśny.
Sos jest idealny do
ryby. U nas w święta króluje
karp.