ßßß Cookit - przepis na Wigilijny sos grecki do ryby

Wigilijny sos grecki do ryby

nazwa

Wykonanie

Karp w sosie greckim pewnie mógłby się pojawiać częściej na naszym stole. Ale dzięki temu, że jemy go tylko w święta Bożego Narodzenia, smakuje wyjątkowo.
Receptura powstała na bazie przepisu ze znanej i cenionej wśród polskich gospodyń książki "Kuchnia polska". Znacie?
Składniki:
1/2 kg cebuli
1/2 kg białej części pora
1 kg marchewki
2 duże pietruszki
1 średni seler
1 liść laurowy
pieprz kolorowy świeżomielony
koncentrat pomidorowy
ketchup pikantny
musztarda stołowa
kwasek cytrynowy
sól
papryka słodka mielona
cukier
olej
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz i pokrój w pióra, a por w półplasterki. Marchew, pietruszkę i seler obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce.
Cebulę i pora zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj starte warzywa i podsmaż. Dodaj sól, pieprz, paprykę, liść laurowy, 1 szkl. wrzącej wody i przykryj. Duś do miękkości warzyw.
Dodaj 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3-4 łyżki ketchupu, 1-2 łyżki musztardy, 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 1 łyżkę cukru. Wymieszaj i koniecznie spróbuj. W zależności od pierwotnego smaku warzyw możliwe, że będzie trzeba dodać jeszcze przypraw. Sos powinien mieć smak słodko-kwaśny.
Sos jest idealny do ryby. U nas w święta króluje karp.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2015/12/wigilijny-sos-grecki-do-ryby.html