ßßß Cookit - przepis na Babeczki Red Velvet :-)

Babeczki Red Velvet :-)

nazwa

Wykonanie

Zostałam zaproszona przez Martę do wspólnego pieczenia z okazji Światowego Dnia Pieczenia. Wspólnie z kilkoma zaprzyjaźnionymi blogerkami piekłyśmy Red Velvet Cupcakes z przepisu .
To były moje pierwsze Babeczki Red Velvet, nigdy ich jeszcze nie piekłam. Nie znalazłam barwinka w sklepach więc troszkę musiałam pokombinować, ale wyszło pysznie. Dałam również mniej cukru niż było w przepisie bo nie lubimy bardzo słodkich deserów. Na pewno jak znajdę barwnik to upiekę te babeczki po raz kolejny bo bardzo nam smakowały. A wspólne pieczenie dostarcza dużo radości :-)
Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, możecie skorzystać z mojego już zmodyfikowanego lub ze strony podanej wyżej. Z pewnością będzie Wam smakowało :-)
A piekłam razem z:
Dziękuje bardzo za wspólne pieczenie :-)
Składniki:
- 180 g margaryny (ja dałam Kasię)
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka soli (ja dałam himalajską Skworcu)
- 400 g mąki pszennej
- barwnik czerwony - ja dałam 2 łyżki soku wiśniowego i 2 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki
- 200 g cukru trzcinowego Skworcu
- 1 płaską łyżeczkę kakao
- 250 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g mascarpone
- 250 g śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- ananasy kandyzowane Skworcu
Wykonanie:
Margarynę zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajka i miksować przez minutę, następnie w miseczce wymieszać kakao z sokiem i dżemem i dodać do masy. Wymieszać.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem i sól, dodawać na przemian mąkę i jogurt do masy i miksować.
Formę do babeczek wysmarować margaryną i posypać mąką lub użyć papilotek.
Nałożyć masę - wychodzi 12 babeczek - lub więcej w zależności jaką mamy formę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 20-25 minut.
Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Przygotowanie kremu - do miski wkładamy serek mascarpone i wlewamy śmietanę i dodajemy cukier puder. Miksujemy około 5 minut aż masa zgęstnieje.
Przekładamy krem do rękawa i wyciskamy na babeczki tworząc artystyczne esy-floresy.
Ozdabiamy na czerwono - u mnie ananasy kandyzowane :-)
Smacznego :-)
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2014/05/babeczki-red-velvet.html