Wykonanie

Zostałam zaproszona przez Martę do wspólnego pieczenia z okazji Światowego Dnia Pieczenia. Wspólnie z kilkoma zaprzyjaźnionymi blogerkami piekłyśmy Red Velvet Cupcakes z przepisu .To były moje pierwsze Babeczki Red Velvet, nigdy ich jeszcze nie piekłam. Nie znalazłam barwinka w sklepach więc troszkę musiałam pokombinować, ale wyszło pysznie. Dałam również mniej
cukru niż było w przepisie bo nie lubimy bardzo słodkich deserów. Na pewno jak znajdę barwnik to upiekę te babeczki po raz kolejny bo bardzo nam smakowały. A wspólne pieczenie dostarcza dużo radości :-)Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, możecie skorzystać z mojego już zmodyfikowanego lub ze strony podanej wyżej. Z pewnością będzie Wam smakowało :-)A piekłam razem z:Dziękuje bardzo za wspólne pieczenie :-)Składniki:- 180 g
margaryny (ja dałam
Kasię)- 2
jajka- 1
cukier waniliowy- 1 łyżeczka
soli (ja dałam himalajską Skworcu)- 400 g
mąki pszennej- barwnik czerwony - ja dałam 2 łyżki
soku wiśniowego i 2 łyżeczki
dżemu z czarnej porzeczki- 200 g
cukru trzcinowego Skworcu- 1 płaską łyżeczkę
kakao- 250 g
jogurtu naturalnego- 3 łyżeczki
proszku do pieczenia- 500 g
mascarpone- 250 g
śmietany kremówki 30 %- 2 łyżki
cukru pudru-
ananasy kandyzowane SkworcuWykonanie:
Margarynę zmiksować z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać
jajka i miksować przez minutę, następnie w miseczce wymieszać
kakao z
sokiem i
dżemem i dodać do masy. Wymieszać.W misce wymieszać
mąkę z proszkiem i
sól, dodawać na przemian
mąkę i
jogurt do masy i miksować.Formę do babeczek wysmarować
margaryną i posypać
mąką lub użyć papilotek.Nałożyć masę - wychodzi 12 babeczek - lub więcej w zależności jaką mamy formę.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 20-25 minut.Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy na kratce.Przygotowanie kremu - do miski wkładamy
serek mascarpone i wlewamy
śmietanę i dodajemy
cukier puder. Miksujemy około 5 minut aż masa zgęstnieje.Przekładamy krem do rękawa i wyciskamy na babeczki tworząc artystyczne esy-floresy.Ozdabiamy na czerwono - u mnie
ananasy kandyzowane :-)Smacznego :-)


