Wykonanie

Kolejne weekendowe wspólne pieczenie, czyli Ciasto na niedzielę . Tym razem piekłyśmy rurki i nadziewałyśmy je kremem. Ja się przyznaje, że rurki piekłam po raz pierwszy, poza tym odkryłam, że nie mam takich typowych foremek do rurek tylko ciut inne do cannoli. Te foremki przeleżały w szafie ponad rok, przy okazji wspólnego pieczenia wykopałam je z dna szuflady. Ale rurki z kremem tak nam zasmakowały a mi się spodobało ich pieczenie, że muszę sobie zamówić takie foremki do rurek i to większą ilość. Deser do
kawki pyszny, z
kubkiem kawy smakują rewelacyjnie.Wykorzystałam przepis na rurki od Dorotki, ale zrobiłam z połowy porcji i zamiast
śmietany dałam
jogurt. Z podanych składników wyszło mi 20 sztuk.Zapraszam :-)Składniki:ciasto- 250 g
mąki pszennej- 125 g
masła- 125
jogurtu naturalnego gęstego- szczypta
solidodatkowo- rozbełtane
jajko-
olej do smarowania foremek-
cukier trzcinowy do pospania rurekkrem- 400 g
śmietany 30%- 250 g
serka mascarpone- 1 łyżka
cukru pudru- skórka starta z 1
cytryny- łyżka
soku z cytrynyWykonanie:Składniki na ciasto wrzucić do miski i szybko zagnieść - ja wrzuciłam do robota. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki - u mnie leżało 2 godziny. Następnie wyjąć i podzielić na 3 części, rozwałkować na blacie lub stolnicy podsypanej lekko
mąką na cienki placek i pokroić w długie paski o szerokości około 2 cm. Foremki do rurek posmarować
olejem i nawinąć paski. Posmarować
jajkiem i posypać
cukrem trzcinowym. Ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15-20 minut. Wyciągnąć, chwilkę przestudzić i zdjąć z foremek.Przygotować krem - do robota wlać dobrze schłodzoną
śmietanę i ubijać, pod koniec dodać
cukier puder. Jak
śmietana będzie ubita dodawać po łyżce
serka mascarpone i dalej mieszać na małych obrotach, dodać skórkę i
sok z cytryny. Rurki nadziać kremem za pomocą szprycy. Przechowywać w lodówce. Można posypać
cukrem pudrem.




- Wiosenką-
Asią- Agnieszką- Bożenką- Danusią- Izoni