Wykonanie
Małe i słodkie babeczki to cudowny pomysł na deser. Długo poszukiwałam przepisu idealnego i wydaje mi się, że znalazłam... Przepis pochodzi z książki kucharskiej "A piece of
cake", z której korzystałam już wielokrotnie.
Babeczki te są bardzo lekkie i puszyste w środku, a jako dekorację i dodatek smakowy na wierzchu proponuję prosty
lukier cytrynowy. Oczywiście uwielbiam patrzeć na pięknie udekorowane kremem babeczki, ale uważam, że są wtedy zbyt słodkie, a krem dominuje nad rewelacyjną podstawą.
Klasyczne "cupcakes" to wielkie
pole do kreatywności jeśli chodzi o smak samej babeczki, jak i dekorację. Istnieje niezliczona ilość przepisów na kremy i polewy, które świetnie wyglądają i czasem także dobrze smakują. Ja wybrałam prosty
lukier cytrynowy, który podkreśla delikatnie
cytrynowe wnętrze...
Cupcakes są bardzo proste do wykonania i smakują znakomicie. W dodatku prezentują się uroczo:)
Polecam wypróbowanie tego klasycznego przepisu.Pozdrawiam,
AsiaSkładniki (na ok.18 babeczek):3
jajka225 g
cukru1 łyżeczka esencji waniliowej100 g
masła100 ml
mleka210 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliskórka otarta z 1
cytrynysok z 1
cytrynySkładniki na
lukier cytrynowy:5-6 łyżek
cukru pudru2 łyżki
soku z cytrynyPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.Ubić
jajka z
cukrem.
Masło roztopić i dodać do niego
mleko, a następnie połączyć z ubitymi z
cukrem jajkami.Połączyć
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
solą. Dodać do mieszaniny
jajek z
cukrem masła i
mleka i delikatnie wymieszać.Dodać otartą
skórkę z cytryny i
sok z cytryny.Formę do pieczenia muffinek/babeczek wyłożyć papilotkami i napełniać je przygotowaną masą do 3/4 wysokości.Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 15 minut.Po wystudzeniu udekorować
cytrynowym lukrem:
cukier puder mieszamy z
sokiem z cytryny i nakładamy na wierzch ostudzonych babeczek. Można dodatkowo udekorować babeczki cukrowymi posypkami.Smacznego!