Wykonanie
Ciasto zdrowe, ciasto idealne na śniadanie! Oczywiście nie tylko, bo świetnie sprawdzi się o każdej
porze dnia. Ale czy to nie brzmi idealnie - zacząć dzień od kawałka ciasta (albo dwóch)...? Owsiane, przesiąknięte
porzeczkowym smakiem, przełożone lekkim
kremem śmietankowym. Jest zdrowo, jest słodko, jest idealnie!



Przepis (niska forma 25cmx8cm):Ciasto:260g
płatków owsianych150g
mąki pszennej pełnoziarnistej2 średnie
jajka400g
jogurtu naturalnego3/4 łyżeczki
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia100g
cukru trzcinowego200g
konfitury z
czarnej porzeczkiKrem śmietankowy:300 ml
śmietany kremówki 36%150 g
serka mascarpone (jedno opakowanie)4 łyżki
cukru pudruPiekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Płatki owsiane wsypać na dużą blachę. Wstawić do piekarnika, podpiec przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, przesypać do malaksera i zmielić na drobno. Zmielone
płatki przesypać do miski, dodać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
cukier.
Jajka wbić do drugiej miski i zmiksować z
jogurtem i
konfiturą. Mokre składniki połączyć z suchymi, tak aby powstała jednolita masa. Formę na ciasto wysmarować
olejem, przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez około 60 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić. Wystudzone ciasto przekroić na pół - tak aby powstały dwa blaty. Przygotować
krem śmietankowy. Schłodzoną
śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać
cukier puder. Następnie dodać do
śmietanki serek mascarpone i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek - najlepiej zrobić to za pomocą drewnianej łyżki. Krem przełożyć ciasto, następująco: blat ciasta, połowa kremu, drugi blat ciasta, pozostała część kremu. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki i schłodzić przez minimum 2 godzin. Po tym czasie ciasto można kroić i podawać.