ßßß Cookit - przepis na OWSIANE CIASTO PORZECZKOWE z kremem śmietankowym

OWSIANE CIASTO PORZECZKOWE z kremem śmietankowym

nazwa

Wykonanie

Ciasto zdrowe, ciasto idealne na śniadanie! Oczywiście nie tylko, bo świetnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Ale czy to nie brzmi idealnie - zacząć dzień od kawałka ciasta (albo dwóch)...? Owsiane, przesiąknięte porzeczkowym smakiem, przełożone lekkim kremem śmietankowym. Jest zdrowo, jest słodko, jest idealnie!
Przepis (niska forma 25cmx8cm):
Ciasto:
260g płatków owsianych
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 średnie jajka
400g jogurtu naturalnego
3/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru trzcinowego
200g konfitury z czarnej porzeczki
Krem śmietankowy:
300 ml śmietany kremówki 36%
150 g serka mascarpone (jedno opakowanie)
4 łyżki cukru pudru
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Płatki owsiane wsypać na dużą blachę. Wstawić do piekarnika, podpiec przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, przesypać do malaksera i zmielić na drobno. Zmielone płatki przesypać do miski, dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Jajka wbić do drugiej miski i zmiksować z jogurtem i konfiturą. Mokre składniki połączyć z suchymi, tak aby powstała jednolita masa. Formę na ciasto wysmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez około 60 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić. Wystudzone ciasto przekroić na pół - tak aby powstały dwa blaty. Przygotować krem śmietankowy. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać do śmietanki serek mascarpone i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek - najlepiej zrobić to za pomocą drewnianej łyżki. Krem przełożyć ciasto, następująco: blat ciasta, połowa kremu, drugi blat ciasta, pozostała część kremu. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki i schłodzić przez minimum 2 godzin. Po tym czasie ciasto można kroić i podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2015/05/owsiane-ciasto-porzeczkowe-z-kremem.html