Wykonanie
Pyszne i łatwe całoroczne ciasto. Wystarczy dodać dowolne sezonowe
owoce - od wiosennego
rabarbaru, aż po jesienne
śliwki czy
jabłka. Kruszonka to też nie mus. Robiłam wersję z
truskawkami oprószoną
cukrem pudrem (można zerknąć: http://instagram.com/p/agvqf7vSr7/) i była pyszna! Przepis pochodzi ze starego zeszytu "Moja kuchnia świadczy o mnie", który zawiera porady dla początkującej gospodyni domowej i do tego garść podstawowych przepisów na słodkości. Polecam Wam zapisać ten prosty przepis w swoich zeszytach!

Składniki:- ciasto:1,5 szklanki
mąki pszennej3
jajka3/4 szklanki
cukru (użyłam brązowego)3/4 kostki
masła1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaczarne porzeczki (2-3 szklanki)- kruszonka:1/2 szklanki
mąki1/4 kostki zimnego
masłaszczypta
soli2 czubate łyżki
płatków owsianych1/4 - 1/3 szklanki
cukru pudruPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzej do temperatury 180C. Prostokątna blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Masło roztop w rondelku i odstaw.
Mąkę wymieszaj z
proszkiem do pieczenia.
Białka ubij na sztywno. Ubijając dodaj
cukier, a następnie
żółtka. Masę wymieszaj z
mąką i proszkiem, na koniec dodaj jeszcze ciepłe
masło i dobrze wymieszaj. Wylej ciasto na blachę i rozprowadź równomiernie. Wierzch posyp
owocami. Przygotuj kruszonkę: Do miski wsyp
mąkę,
sól i pokrojone w kostkę
masło. Mieszaj palcami, aż powstaną grudki. Dodaj
płatki owsiane i
cukier i dalej wyrabiaj. Uformuj grudki i tak powstałą kruszonką posyp
porzeczki. Ciasto piecz około 35-40 minut - kruszonka się ładnie zarumieni. Wyjmij, lekko przestudź i podawaj. W razie potrzeby posyp
cukrem pudrem do smaku.

