ßßß
Składniki:- ciasto:1,5 szklanki mąki pszennej3 jajka3/4 szklanki cukru (użyłam brązowego)3/4 kostki masła1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaczarne porzeczki (2-3 szklanki)- kruszonka:1/2 szklanki mąki1/4 kostki zimnego masłaszczypta soli2 czubate łyżki płatków owsianych1/4 - 1/3 szklanki cukru pudruPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzej do temperatury 180C. Prostokątna blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Masło roztop w rondelku i odstaw. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywno. Ubijając dodaj cukier, a następnie żółtka. Masę wymieszaj z mąką i proszkiem, na koniec dodaj jeszcze ciepłe masło i dobrze wymieszaj. Wylej ciasto na blachę i rozprowadź równomiernie. Wierzch posyp owocami. Przygotuj kruszonkę: Do miski wsyp mąkę, sól i pokrojone w kostkę masło. Mieszaj palcami, aż powstaną grudki. Dodaj płatki owsiane i cukier i dalej wyrabiaj. Uformuj grudki i tak powstałą kruszonką posyp porzeczki. Ciasto piecz około 35-40 minut - kruszonka się ładnie zarumieni. Wyjmij, lekko przestudź i podawaj. W razie potrzeby posyp cukrem pudrem do smaku.
