ßßß Cookit - przepis na Ciasto z porzeczkami i kruszonką

Ciasto z porzeczkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Pyszne i łatwe całoroczne ciasto. Wystarczy dodać dowolne sezonowe owoce - od wiosennego rabarbaru, aż po jesienne śliwki czy jabłka. Kruszonka to też nie mus. Robiłam wersję z truskawkami oprószoną cukrem pudrem (można zerknąć: http://instagram.com/p/agvqf7vSr7/) i była pyszna! Przepis pochodzi ze starego zeszytu "Moja kuchnia świadczy o mnie", który zawiera porady dla początkującej gospodyni domowej i do tego garść podstawowych przepisów na słodkości. Polecam Wam zapisać ten prosty przepis w swoich zeszytach!
Składniki:
- ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
3 jajka
3/4 szklanki cukru (użyłam brązowego)
3/4 kostki masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
czarne porzeczki (2-3 szklanki)
- kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/4 kostki zimnego masła
szczypta soli
2 czubate łyżki płatków owsianych
1/4 - 1/3 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180C. Prostokątna blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Masło roztop w rondelku i odstaw. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywno. Ubijając dodaj cukier, a następnie żółtka. Masę wymieszaj z mąką i proszkiem, na koniec dodaj jeszcze ciepłe masło i dobrze wymieszaj. Wylej ciasto na blachę i rozprowadź równomiernie. Wierzch posyp owocami. Przygotuj kruszonkę: Do miski wsyp mąkę, sól i pokrojone w kostkę masło. Mieszaj palcami, aż powstaną grudki. Dodaj płatki owsiane i cukier i dalej wyrabiaj. Uformuj grudki i tak powstałą kruszonką posyp porzeczki. Ciasto piecz około 35-40 minut - kruszonka się ładnie zarumieni. Wyjmij, lekko przestudź i podawaj. W razie potrzeby posyp cukrem pudrem do smaku.
Źródło:http://www.smakocie.com/2013/08/ciasto-z-porzeczkami-i-kruszonka.html