Wykonanie
Potrawa bardzo aromatycznaprzeróżne zapachy można kroić w powietrzu,ostry smak
miesza się z kwaśnym i słodkim.Kuchnia indyjska- mimo, że rzadko pojawia sie u mnie w domu- dania znikaja w mgnieniu oka :)Składniki:~jedna
pierś z kurczaka (300g)~puszka pomidorów/ przecier~ok 120g
mleka kokosowego (z puszki lub przepisu)~3 ząbki
czosnku~jedna
ostra papryczka~ok 3cm startego
imbiru~3 łyżeczki
przyprawy curry~średnia
cebula~po jednej łyżeczce
kurkumy,
kardamonu~łyżeczka ziaren
kolendry,
kozieradki,
pieprzu~natka
pietruszki~100g
ryżu~łyżka
masła~sok z połowy
limonkiWykonanie:Na klarowanym
maśle (gdy
masło rozpuści się należy zebrać piankę z góry)podsmażyć drobno posiekany
czosnek,starty na tarce
imbir oraz papryczkę (ja użyłam Habanero- należy pamiętać, że są sporo ostrzejsze od
chili) oraz
cebulę- lekko posolić, następnie dodać
curry,
kurkumę i
kardamon.Podsmażyć na bardzo małym ogniu i dodać do nich pokrojonego w kostkę
kurczaka, po dwóch minutach wlać pół szklanki
wody oraz
sok z limonki, gotować aż sos się zredukuje, pozostałe
przyprawy potraktować moździerzem i również dodać.Należy gotować jeszcze przez parę minut uprzednio dodając
pomidory (jeżeli były w puszce należy poczekać aż się rozgotują, jeżeli przecier- aż się lekko zredukuje sos) Końcowym etapem jest dodanie
mleka kokosowego (można zastąpić
jogurtem naturalnym) i posypać świeżą
natką pietruszkiPodawać z
ryżem ugotowanym w osolonej wodzie
Dzięki tej papryczce potrawa jest dość ostra, dla osób, które nie lubią aż tak pikantnych smakow wystarczy
papryczka chili bez pestek. Jednak dzięki słodkiemu
mleczu kokosowemu i
pietruszce smak jest łagodzony.Wszystkie składniki bardzo dobrze ze sobą współgrają. Polecam :)