Wykonanie
O pysznej potrawie nie ma co zbyt długo mówić - taka potrawę trzeba po prostu przygotować i zjeść, ciesząc się jej smakiem. I już. :) Boranija to potrawa z
Serbii, a jej nazwa to właśnie "zielona
fasola". Przepis, z którego korzystałam podawała Simona z CC. Ja zamieniłam
wieprzowinę na
kurczaka - ponieważ wolimy jego smak, oraz jest szybszy w przygotowaniu, jak również dodałam świeże
pomidory, by w pełni wykorzystać smaki lata. Smacznego!

1
pierś kurczaka250 g
zielonej fasoli szparagowej - lub więcej, wg. upodobań. Poza sezonem można użyć
fasoli mrożonej2
cebule2
pomidory1 duża
marchewka1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
ziół prowansalskichsól i
czarny pieprz do smaku100 ml
wodyPierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Zrumienić na patelni.W międzyczasie w garnku ugotować
fasolę oraz obraną, pokrojoną w paski
marchew.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Kurczaka zdjąć z patelni. Na patelni usmażyć obraną, pokrojoną w pół plastry
cebulę. Dodać
paprykę,
zioła prowansalskie i
kurczaka. Wymieszać. Dodać ugotowaną w międzyczasie
fasolę z
marchewką, koncentrat,
pomidory, posiekany
czosnek oraz 100 ml
wody.Dusić, aż
pomidory puszczą sok i smaki się połączą. Doprawić
solą i
pieprzem.Podawać ze świeżym
pieczywem lub
ryżem.