ßßß Cookit - przepis na Boranija. Zielona fasolka z kurczakiem w pomidorach.

Boranija. Zielona fasolka z kurczakiem w pomidorach.

nazwa

Wykonanie

O pysznej potrawie nie ma co zbyt długo mówić - taka potrawę trzeba po prostu przygotować i zjeść, ciesząc się jej smakiem. I już. :) Boranija to potrawa z Serbii, a jej nazwa to właśnie "zielona fasola". Przepis, z którego korzystałam podawała Simona z CC. Ja zamieniłam wieprzowinę na kurczaka - ponieważ wolimy jego smak, oraz jest szybszy w przygotowaniu, jak również dodałam świeże pomidory, by w pełni wykorzystać smaki lata. Smacznego!
1 pierś kurczaka
250 g zielonej fasoli szparagowej - lub więcej, wg. upodobań. Poza sezonem można użyć fasoli mrożonej
2 cebule
2 pomidory
1 duża marchewka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i czarny pieprz do smaku
100 ml wody
Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Zrumienić na patelni.
W międzyczasie w garnku ugotować fasolę oraz obraną, pokrojoną w paski marchew.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Kurczaka zdjąć z patelni. Na patelni usmażyć obraną, pokrojoną w pół plastry cebulę. Dodać paprykę, zioła prowansalskie i kurczaka. Wymieszać. Dodać ugotowaną w międzyczasie fasolę z marchewką, koncentrat, pomidory, posiekany czosnek oraz 100 ml wody.
Dusić, aż pomidory puszczą sok i smaki się połączą. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać ze świeżym pieczywem lub ryżem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2011/07/Boranija-Zielona-fasolka-z-kurczakiem-w-pomidorach.html