ßßß
(Dukan - Faza I; South Beach - Faza I)składniki na 4 duże porcje:- 2 podwójne piersi kurczaka- 2,5 szkl letniej wody- 1 łyżeczka słodziku- 2 łyżeczki soli- 3 łyżeczki słodkiej papryki- 2 duże cytryny- 5 ząbków czosnku (tym razem pominęłam)- 1 duża cebula- suszone zioła: oregano, bazylia, zioła prowansalskie- świeżo zmielony czarny pieprzCytrynę i cebulę pokroić w plastry. Połowę ułożyć na dnie naczynia, w którym mięso będzie się marynowało (u mnie duże, prostokątne, zamykane, plastikowe pudełko). Na dnie ułożyć połowę plastrów.Mięso oczyścić, ułożyć w naczyniu. Przykryć pozostałą cebulą i cytrynami.W dużej misce wymieszać letnią wodę z przyprawami. Gdy częściowo się rozpuszczą, zalać nimi zawartość miski.Zamknąć i wstawić do lodówki na noc. Teoretycznie wystarczy 1-1,5h, ale dopiero po nocy w lodówce czuć ten charakterystyczny posmak cytryny i mięso jest odpowiednio soczyste.Grillować mięso bez kawałków cytryny i cebuli, wyjmując bezpośrednio z marynaty na średnio rozgrzany ruszt.Ciepłym dodatkiem do mojego kurczaka były smażone pieczarki z cebulką, papryką i tymiankiem
Surówka natomiast składała się z sałaty rzymskiej, pomidorków koktajlowych, ogórka, szczypiorku i kiełków (wyszło jej trochę więcej i resztkę zjadłam następnego dnia na śniadanie z twarożkiem z łososiem)