ßßß Cookit - przepis na Ziołowe szaszłyki z kurczaka.

Ziołowe szaszłyki z kurczaka.

nazwa

Wykonanie

Ostatnio wpadłam w pewnym dyskoncie na sympatycznie wyglądające indyjskie chlebki Naan i momentalnie skojarzyły mi się z kolorowymi potrawami, które serwują restauracje o wschodnim rodowodzie. Postanowiliśmy upichcić sobie coś pysznego i ponabijać aromatyczne kawałki kurczaka i kruche warzywa na patyczki, a następnie zapiec je w piekarniku udając, że zostały zgrillowane na żywym ogniu. Potem, palcami odrywaliśmy kawałki parującego pieczywa i łączyliśmy je z kąskami z patyków - używanie sztućców kategorycznie zabronione!
chlebki naan [1 sztuka]
pierś z kurczaka [100 g]
czerwona papryka [100 g]
cebula [50 g]
oliwa z oliwek [5 g / łyżeczka]
cukinia [100 g]
sól [pół łyżeczki]
słodka papryka [1/3 łyżeczki]
czosnek [1/3 łyżeczki]
zioła prowansalskie [pół łyżeczki]
bazylia [1/3 łyżeczki]
oregano [1/3 łyżeczki]
Oczyszczone i osuszone mięso oraz warzywa pokroić w średniej wielkości kawałki.
Połączyć oliwę z przyprawami i zamarynować warzywa. Włożyć do lodówki na przynajmniej pół godziny.
Ponabijać zamarynowane kawałeczki na patyczki do szaszłyków.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 min, przekładając na drugą stronę po 10 minutach.
Podawać z podgrzanym chlebkiem Naan.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/08/zioowe-szaszyki-z-kurczaka.html