Wykonanie
Ostatnio wpadłam w pewnym dyskoncie na sympatycznie wyglądające indyjskie
chlebki Naan i momentalnie skojarzyły mi się z kolorowymi potrawami, które serwują restauracje o wschodnim rodowodzie. Postanowiliśmy upichcić sobie coś pysznego i ponabijać aromatyczne kawałki
kurczaka i kruche warzywa na patyczki, a następnie zapiec je w piekarniku udając, że zostały zgrillowane na żywym ogniu.
Potem, palcami odrywaliśmy kawałki parującego
pieczywa i łączyliśmy je z kąskami z patyków - używanie sztućców kategorycznie zabronione!►
chlebki naan [1 sztuka]►
pierś z kurczaka [100 g]►
czerwona papryka [100 g]►
cebula [50 g]►
oliwa z oliwek [5 g / łyżeczka]►
cukinia [100 g]►
sól [pół łyżeczki]►
słodka papryka [1/3 łyżeczki]►
czosnek [1/3 łyżeczki]►
zioła prowansalskie [pół łyżeczki]►
bazylia [1/3 łyżeczki]►
oregano [1/3 łyżeczki]Oczyszczone i osuszone
mięso oraz warzywa pokroić w średniej wielkości kawałki.Połączyć
oliwę z
przyprawami i zamarynować warzywa. Włożyć do lodówki na przynajmniej pół godziny.Ponabijać zamarynowane kawałeczki na patyczki do szaszłyków.Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 min, przekładając na drugą stronę po 10 minutach.Podawać z podgrzanym
chlebkiem Naan.