Wykonanie
Spaghetti jest jednym z moich ulubionych dań. W szufladzie zawsze znajdzie się odpowiedni
makaron, a na półce
przecier pomidorowy. Ostatnio jednak wolę pokombinować z sosem. Na początek jednak podam przepis na klasyczny
sos pomidorowy :)
Składniki:
makaron spaghetti (ja zawsze gotuję całą paczkę, a to co nie zostanie zjedzone, jest podstawą kolejnego dania :) )2 puszki
pomidorów bez skórki
filet z piersi kurczakacebulaczosnekzioła prowansalskie,
papryka słodka,
sól,
pieprz (najlepiej świeżo i grubo zmielony), odrobina
cukruMakaron gotujemy według zaleceń producenta, przy odlewaniu najlepiej nie przelewając zimną
wodą.
Kurczaka kroimy w niezbyt dużą kostkę, przyprawiamy wg uznania, smażymy.
Cebulę kroimy w kostkę, w garnku dusimy na odrobinie
oliwy, dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę
czosnek.
Pomidory kroimy w kostkę (wolę całe, bo tym pokrojonym nie ufam - kilka
razy miałam w nich masę skórek), dodajemy razem z
sokiem do
cebuli. Doprawiamy
ziołami,
solą,
pieprzem i odrobiną
cukru dla złagodzenia kwaskowatości
pomidorów. Podajemy na gorąco, można posypać
serem. enjoy :)