Wykonanie
Całe
wieki temu, to gotowała, ale dopiero dzisiaj, kiedy nabrałam na
kurczaka w
sosie słodko-kwaśnym, przypomniałam sobie o tym przepicie. Wiem, że wiele osób, nie lubi
mięsa ze słodkimi
owocami, Marcin też nie był przekonany do połączenia
kurczaka z
ananasem, ostatecznie jednak mu posmakowało.potrzebne składniki:3
piersi z kurczaka,1 puszka
ananasa,mała
czerwona papryka,mała
żółta papryka,mały
por,2
marchewki,1/2 słoiczka
pędów bambusa,3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego,sok z połowy
cytryny,
przyprawa 5 smaków,
curry,
pieprz cayenne,
słodka papryka,
imbir,
sól,
maggi,
sos sojowy,
pieprz cytrynowy.3 łyżki
mąki ziemniaczanej,2 szklanki
wody,
olej do smażenia.Filety kroimy w kostkę, skrapiamy
sokiem z cytryny,
maggi,
sosem sojowym, doprawiamy
przyprawą 5 smaków,
imbirem,
curry i
pieprzem cayenne. Zostawiamy na pół godziny następnie smażymy na złoto na gorącym
oleju.
Ananasa kroimy w kostkę (nie wylewamy zalewy),
pora w półplasterki,
marchew w zapałki a
bambusa i
paprykę w paski.Warzywa i
ananasa smażymy osobno na rozgrzanej patelni, następnie dodajemy do
kurczaka zalewamy
syropem z
ananasa zmieszanym z
koncentratem pomidorowym. Doprawiamy
curry,
słodką papryką,
solą,
imbirem,
pieprzem cayenne i
przyprawą 5 smaków. Całość chwilę dusimy.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z zimną
wodą,dodajemy 2 łyżki
maggi i łyżkę
sosy sojowego, dodajemy do
kurczaka i warzyw i gotujemy kilka minut.Podajemy z
ryżem.