Wykonanie
O kuchni chińskiej nie mam zielonego pojęcia. Znam się na niej jak wilk na gwiazdach :) Mimo to postanowiłam zaryzykować i przetestować przepis koleżanki na
kurczaka z warzywami. Jest pyszny, ostry aromatyczny :) po prostu mniam!!potrzebne składniki:1 podwójny
filet z kurczaka,1
czerwona papryka (może też być pół czerwonej i pół żółtej),2
cebuke,2 duże
marchewki,4 ząbki
czosnku,250 g
pieczarek,pęczek
szczypiorku,
przyprawa 5 smaków,
curry,
pieprz cayenne,
słodka papryka,
imbir,
sól,
maggi,
sos sojowy,
pieprz cytrynowy.sok z 1/4
cytryny,3 łyżki
mąki ziemniaczanej,2 szklanki
wody,
ryż.Filety kroimy w kostkę, skrapiamy
sokiem z cytryny,
maggi,
sosem sojowym, doprawiamy
przyprawą 5 smaków,
imbirem,
curry i
pieprzem cayenne. Zostawiamy na pół godziny następnie smażymy na złoto na gorącym
oleju.
Czosnek siekamy,
cebulę kroimy w piórka,
marchew w zapałki,
paprykę w ćwierćplasterki, a
pieczarki w półplasterki. Warzywa smażymy osobno na rozgrzanej patelni, następnie dodajemy do
mięsa. Doprawiamy
curry,
słodką papryką,
solą,
imbirem,
pieprzem cayenne i
przyprawą 5 smaków. Całość chwilę dusimy.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z zimną
wodą,dodajemy 2 łyżki
maggi i łyżkę
sosy sojowego, dodajemy do
kurczaka i warzyw i gotyjemy kilka minut.Podajemy z
ryżem i posiekanym
szczypiorkiem.