ßßß
Hej!To moja druga wersja na pierożki Empanadas.Tym razem przetestowałam wersję z warzywami.Im więcej dasz chilli tym lepiej :)Zdjęcie przedstawia ucztę Empanadasową na liściu bananowca w towarzystwie sals :)Oczywiście salsy są niezbędne do Empanadas!Składniki na 4 porcje:Ciasto:2 szklanki mąki4 łyżki masłaodrobina bardzo zimnej wody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka soli1 małe jajko (opcjonalnie)szczypta kuminuFarsz:fasolka szparagowa lub czerwonakukurydzaczosnekcebulapaprykapieczarki1 szklanka passatychilli, słodka papryka, pieprz, kumin, sól1/3 szklanki startego sera żółtego (opcjonalnie)Do miski wsyp wszystkie składniki na ciasto oprócz wody. Rozetrzyj palcami lub zmiksuj w misie miksera masło z mąką. Dodaj wody. Ciasto powinno być luźne, lecz nie za twarde.Odstaw na 30 minut przykryte ściereczką.Fasolkę szparagową ugotuj.Podsmaż cebulkę, paprykę, kukurydzę.Po chwili d odaj pieczarki.Dodaj 1/4 szklanki wody i duś pod przykryciem.Dodaj przyprawy, passatę, czosnek, fasolkę.Duś bez przykrycia by odparować nadmiar wody.Wystudź farsz. Dodaj ser.Rozwałkuj cienkie placuszki, odrobinę większe niż szklanka.Faszeruj 1 łyżką nadzienia.Sklej brzegi używając widelca lub ręcznie robiąc falbanki.Smaż w rozgrzanym! głębokim oleju.Nie usmażone empanadas można mrozić.