ßßß
Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki80 g oliwy z oliwek lub masła3 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliwodaFarsz:1 duży pęczek botwinki½ czerwonej papryki2 średnie cebule4 ząbki czosnkugarść natki pietruszki100 g startego sera żółtego100 g pokruszonego sera feta5 jajekoliwasól, pieprz, papryka mielona słodka, chilliSposób przygotowania:Składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy (wodę dolewamy stopniowo, tyle, ile będzie trzeba do wyrobienia gładkiego ciasta). Chowamy do lodówki.Botwinę, paprykę, cebulę i czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie składniki i smażymy, a następnie dusimy do miękkości. Przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i jeszcze chwilę dusimy. Odstawiamy do ostygnięcia.Gdy farsz ostygnie dodajemy jedno jajko i sery, mieszamy delikatnie.Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na placek wielkości formy do pieczenia.Formę natłuszczamy i wykładamy jej spód jednym płatem ciasta, wyciągając brzegi do góry. Na ciasto układamy farsz i robimy w nim cztery dołki. W dołki wbijamy jajka.
Następnie delikatnie przykrywamy drugim płatem ciasta, zlepiamy brzegi i wywijamy je do dołu.Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 90 minut (do zarumienienia ciasta).Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.