ßßß
Niby kotlet, niby mielony, niby nic,,,,a jednak. Za sprawą kilku składników moja rodzina pokochała mielonego. Jeśli podacie go z surówką z marchewki i jabłka ,pysznymi tłuczonymi ziemniakami i pieczarkami duszonymi w kwaśnej śmietanie to podczas obiadu usłyszycie tylko,,,mmmm mniam,,,od razu zróbcie więcej80 dag zmielonej łopatki wieprzowej2 cebule2 ząbki czosnku8 - 10 posiekanych suszonych pomidorów z oliwyłyżeczka ziół prowansalskichsólpieprz2 jajkakajzerka namoczona w mleku i odciśniętamasło klarowanetarta bułka - najlepiej domowaMięso przełóż do miski , wbij jajka,dodaj posiekany czosnek, bułkę i przyprawy.Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę przesmaż na maśle. Wystudzoną wraz z pomidorami dodaj do mięsa. Wyrób masę , aż będzie kleista. Wilgotnymi dłońmi formuj kotlety, każdy obtocz w tartej bułce i usmaż na rumiano na klarowanym masełku.PIECZARKI40 dag pieczarek obranych i pokrojonych na ćwiartkiduża cebulasólpieprz1\2 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki )małe opakowanie kwaśnej, gęstej śmietanymasłoRozgrzej masełko,wrzuć posiekaną w kostkę cebulę i chwilkę przesmaż. Dodaj ćwiartki pieczarek sól oraz pieprz . Duś do chwili gdy z pieczarek odparuje woda i zaczną się smażyć razem z cebulką. Wtedy dolej bulion i gotuj przez 5 minut. Dodaj śmietanę.Całość duś aż sosik zgęstnieje.MOJE RADYDo kotletów użyj mięsa dobrej jakości ,jednak z przerostem tłuszczu. Z chudego mięsa wyjdą bardzo suche kotlety.Jeśli masa wyszłaby zbyt rzadka,dodaj garść bułki tartej lub pomiń jedno jajkoDo smażenia najlepsze będzie klarowane masło lecz może być też olej rzepakowy lub nawet smalec.