Wykonanie
Od moich wakacji na Sri Lance minęło już dużo czasu, jednak dopiero teraz udało mi się spróbować przyrządzić jedną z potraw, które tam odkryłam.
Mowa o lankijskim Dhal
Curry, czyli
curry z
soczewicą i
mlekiem kokosowym. Z wakacji przywiozłam cały zapas liści
curry, nasion
musztardy oraz kuminu, które czekały sobie grzecznie na mnie w Polsce, ponieważ zapomniałam zabrać ich do Danii w sierpniu i udało mi się to dopiero teraz.Dzisiaj w końcu nadarzyła się okazja by te niecodzienne składniki wypróbować. Mając w pamięci smak Dhal
Curry, poszperałam trochę w internecie by sprawdzić jak inni ludzie je przyrządzają, a następnie zabrałam się do roboty. Efekt?
Curry jest przepyszne. Należy pamiętać jednak, że nie jest to danie które można dowolnie modyfikować – po zmianie proporcji lub pominięciu niektórych przypraw to nie będzie już „to”. Dlatego zachęcam Was żeby przed przygotowaniem przejść się do sklepu i skompletować wszystkie potrzebne składnikiDo dzieła! Przepis na
Curry z
soczewicą (Dhal
Curry) znajdziecie poniżej.

Author:
Miss BerryCzas przygotowania: 20 minutCzas gotowania: 40 minutW
sumie: 1 godzinaPorcje: 4Składniki1 szklanka czerwonej lub
żółtej soczewicy (200 g)1 łyżka ghee lub
oleju kokosowego½ puszki
mleka kokosowego1 duża
cebula3 ząbki
czosnku2 szklanki
wody2
pomidory3 suszone
papryczki chiligarść liści
curry1 łyżeczka ziaren
gorczycy1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka
kozieradki½ łyżeczki asafetydy1 łyżeczka
cukrusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie
Olej kokosowy lub
masło ghee rozgrzać w garnku.Dodać połamane suszone
papryczki chili,
cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany
czosnek.Dodać
przyprawy: ziarna
gorczycy,
kurkumę, kumin,
kozieradkę, asafetydę. Całość wymieszać i podsmażyć przez około 5 minut.Dodać 1 szklankę
soczewicy i zalać 2 szklankami
wody. Dodać liście
curry oraz
pomidory pokrojone w kostkę. Całość wymieszać.Gotować około 30 minut, do momentu gdy
soczewica będzie miękka, od czasu do czasu mieszając i dolewając odpowiednią ilość
wody.Dodać
mleko kokosowe oraz
cukier i gotować kolejne 5-10 minut.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Podawać z
ryżem basmati, tradycyjnymi string hopperami lub plackami roti. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 340 g (porcja) Kalorie: 394 kcal Tłuszcze: 14 g Węglowodany: 47,3 g Błonnik: 1,7 g
Białko: 13,7 g3 . 5.3208

