ßßß
Author: Miss BerryCzas przygotowania: 20 minutCzas gotowania: 40 minutW sumie: 1 godzinaPorcje: 4Składniki1 szklanka czerwonej lub żółtej soczewicy (200 g)1 łyżka ghee lub oleju kokosowego½ puszki mleka kokosowego1 duża cebula3 ząbki czosnku2 szklanki wody2 pomidory3 suszone papryczki chiligarść liści curry1 łyżeczka ziaren gorczycy1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka kozieradki½ łyżeczki asafetydy1 łyżeczka cukrusól, pieprz do smakuPrzygotowanieOlej kokosowy lub masło ghee rozgrzać w garnku.Dodać połamane suszone papryczki chili, cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek.Dodać przyprawy: ziarna gorczycy, kurkumę, kumin, kozieradkę, asafetydę. Całość wymieszać i podsmażyć przez około 5 minut.Dodać 1 szklankę soczewicy i zalać 2 szklankami wody. Dodać liście curry oraz pomidory pokrojone w kostkę. Całość wymieszać.Gotować około 30 minut, do momentu gdy soczewica będzie miękka, od czasu do czasu mieszając i dolewając odpowiednią ilość wody.Dodać mleko kokosowe oraz cukier i gotować kolejne 5-10 minut.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Podawać z ryżem basmati, tradycyjnymi string hopperami lub plackami roti. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 340 g (porcja) Kalorie: 394 kcal Tłuszcze: 14 g Węglowodany: 47,3 g Błonnik: 1,7 g Białko: 13,7 g3 . 5.3208
