Wykonanie
To niezwykle popularne ciasto zasługuje na swoją sławę, zdecydowanie.Słodkie aromatyczne warstwy kruchego ciasta w dwóch smakach i
beza, złamane kwaskowatością
owoców, coś pysznego!Do ciasta możemy sypnąć ulubionych
owoców (zwłaszcza kwaśnych) lub użyć ulubionego
dżemu lub
konfitury, oto moje proporcje.




ciasto:3 szklanki
mąki pszennej tortowej5
żółtekszczypta
soli0,5 szklanki
cukru250 gramów zimnego
masła lub
margaryny2 kopiaste łyżki
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki ciemnego
kakaoparę kropel
aromatu rumowego lub
migdałowego2 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej
śmietany 18%pianka:5
białek1 paczuszka budyniu
waniliowego lub
śmietankowego bez
cukru0,5 szklanki
cukruszczypta
solidodatkowo:400 gramów
konfitury lub
dżemu (u mnie z
czarnej porzeczki), ewentualnie 400 gramów
owoców (można wymieszać
owoce z
dżemem)
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Mąkę przesiać z
solą,
cukrami,
proszkiem do pieczenia, wrzucić zimny tłuszcz, posiekać długim nożem na drobno.
Potem wbić
żółtka, zagnieść ciasto częściowo, na końcu dodać
śmietanę, zagnieść ponownie (ostatecznie ciasto ma być średnio klejące).

Ciasto podzielić na 3 części : 1 większą i 2 mniejsze.

Do jednej z mniejszych dodać
kakao, zagnieść porządnie do połączenia,
potem dodać parę kropel aromatu, zagnieść ponownie.


Obie mniejsze części zawijamy w folię aluminiową (każdą osobno) i wkładamy na minimum 25 minut do zamrażarki (!, to nie błąd).Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy większą ciasta (oczywiście bez wcześniejszego wkładania do zamrażarki). Nakłuwamy w wielu miejscach, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez 10 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Ciasto lekko studzimy, a następnie smarujemy obficie
dżemem,
konfiturą lub posypujemy
owocami.

Na
dżem lub
owoce ścieramy na dużych oczkach ciemną część ciasta z zamrażarki.

Teraz zabieramy się za
bezę.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli,
potem wsypujemy
cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania gładkiej
bezy. Następnie wsypujemy proszek budyniowy i na średnich obrotach miksujemy do połączenia składników, ale nie dłużej.
Bezę wykładamy na starte ciemne ciasto, wygładzamy powierzchnię łyżką.

Na
bezę ścieramy jasne ciasto z zamrażarki (na dużych oczkach).

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut, do zezłocenia ciasta na wierzchu (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).UWAGA: Jeśli zauważymy, że pod koniec pieczenia ciasto zaczyna nam się za mocno przypiekać, przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy do końca wyżej wymienionego czasu.Ciasto od razu po wyłączeniu piekarnika wyciągamy na blat i studzimy.Pleśniaka można posypać z wierzchu
cukrem pudrem (dla mnie było wystarczająco słodkie, więc tą czynność odpuściłam).Smacznego !