Wykonanie

Przeglądałam ostatnio swoje zapiski ze starego zeszytu z przepisami i trafiłam właśnie na to ciasto.
Wieki go nie
jadłam... Przepis dostałam od cioci będąc jeszcze nastolatką :) W internecie funkcjonuje pod wieloma nazwami: Gagarin, fuga, pleśniak, skubaniec.... Można go zrobić w klasycznej wersji z
dżemem i białą pianą lub wzbogacić o
owoce i nadać pianie lekko czerwony kolor za sprawą
kisielu. Polecam Wam baaardzo :)Składniki na ciasto:2,5- 3 szkl.
mąki pszennej tortowej250g
margaryny2 kopiate łyżeczki
proszku do pieczenia4
żółtka50g
cukru2 łyżki
kakaoMąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i posiekać z
margaryną. Dodać
cukier i
żółtka. Dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać
kakao i wyrobić. Trzy kule ciasta wstawić do lodówki na minimum 30 minut by się dobrze schłodziły.Składniki na warstwę
bezową:4
białkaszczypta
soli200g
cukru1
kisiel czerwony (opcjonalnie, niekoniecznie)
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Dodać
cukier i ubijać do momentu aż piana będzie gęsta i lśniąca. Jeśli decydujemy się na dodanie
kisielu to wsypujemy go na koniec i mieszamy dokładnie.ponadto:1 słoik
dżemu z czarnej porzeczki150-200g
owoców czarnej porzeczki (opcjonalnie niekoniecznie)Blaszkę (24x35) wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą kulę jasnego ciasta zetrzeć na grubej tarce na spód. Rozsmarować na niej
dżem i ułożyć
czarną porzeczkę. Zetrzeć ciasto
kakaowe i wyłożyć pianę z
białek. Wierzch posypać jasnym startym
ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40-50 minut w temp. 180 stopni. Ciasto najlepiej smakuje i najłatwiej kroi się po wystudzeniu. Smacznego :)


