Wykonanie
Proste w przygotowaniu i przepyszne risotto z
grzybami. Wychodzi bardzo soczyste i pełne smaku, jednocześnie jest to lekkie danie. Przygotowywane zupełnie nie tak, jak się robi prawdziwe risotto, ale równie smaczne, a przy tym łatwiejsze.Świeży
ogórek dodaje daniu świeżości i soczystości, pasuje doskonale do risotto.Składniki:1 podwójna
pierś kurczaka1 szklanka
ryżu250 g
pieczarek1 szklanka
suszonych grzybów leśnych1 duża
cebula3 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
estragon suszony, słodka i
ostra papryka,
oregano2 łyżki
soku z cytryny + 2 łyżki
oleju rzepakowego do marynaty1 łyżka
sosu sojowego2 łyżki
oleju + 1 czubata łyżka
masła do smażenia2 łyżki
jogurtu naturalnegoDo podania: zielony
ogórekPrzygotowanie:
Grzyby zalewamy dwoma szklankami wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na 2-3 godziny. Po tym czasie odlewamy
wywar (nie wylewamy go), a
grzyby kroimy drobno.
Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy słodką i
ostrą papryką,
oregano,
estragonem i
cytryną. Odstawiamy do lodówki (najlepiej niech się marynuje w tym samym czasie, co namaczanie
grzybów, czyli około 2-3 godzin)Suchy
ryż wsypujemy do garnka, dodajemy posiekane
grzyby oraz 2 szklanki płynu (
woda z moczenia
grzybów uzupełniona zwykłą
wodą)Do
ryżu dodajemy
sos sojowy,
czarny pieprz,
sól i odrobinę
estragonu. Przykrywamy i wstawiamy na mały ogień do momentu, aż z garnka zniknie płyn. Gdy
ryż wchłonie całą
wodę garnek zdejmujemy z ognia, zwijamy w gruby koc lub ręcznik i odstawiamy na pół godziny.
Cebulę kroimy w drobna kostkę a
czosnek i
pieczarki w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy
olej z
masłem i szklimy
cebulę. Dodajemy
czosnek i
pieczarki i smażymy do odparowania
wody. na koniec dodajemy
kurczaka i smażmy aż dojdzie w środku. Można dodać na patelnie trochę
masła jeśli
zrobi się za sucho.
Ryż mieszamy z
jogurtem i przekładamy na patelnię. Całość mieszamy i chwilę podgrzewamy razem. W razie potrzeby dodajemy więcej
jogurtu naturalnego by dodatkowo nawilżyć risotto.Podajemy ze świeżym
ogórkiem pokrojonym w kostkę.Smacznego!