ßßß
Składniki½ kg grasicy cielęcej3 łyżki oleju rzepakowego2 gałązki świeżego tymianku2 rozgniecione ząbki czosnkuPęczek szczawiu5 jajek1 litr mleka30dkg kaszanki10 plastrów boczku wędzonegoSłonecznikGrzankiSkórka i sok z cytryny3 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka miodu1 łyżeczka mieszanki suszonych pomidorów, czosnku i bazyliisól i pieprz do smakuOcet
WykonanieOczyszczoną grasicę włożyć do mleka na 24 godzin. Po tym czasie, grasicę wyjmujemy Po odsączeniu grasicę parzymy, na koniec zdejmujemy zewnętrzną błonę, studzimy. Pokrojoną na mniejsze kawałki grasicę smażymy na oleju rzepakowym i maśle z dodatkiem tymianku, czosnku i cytryny. Pod koniec dodajemy porto Na sam koniec dodajmy słonecznik. Doprawiamy do smaku pieprzem i soląChipsyNa kratce od piekarnika układamy plastry boczku, ustawiamy temperaturę na 190 stopni pieczemy do zarumienia.Smażona kaszankaNa rozgrzanej patelni smażymy kaszankęJajko w koszulceJajko wbijamy do małej miseczki. W garnku gotujemy litr wody. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, by delikatnie bulgotała. Do wody dodajemy ocet (około 2 łyżek) Następnie wodę mieszamy w taki sposób, by na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlewamy jajko z miseczki. Przestajemy mieszać i gotujemy jajko 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy jajko łyżką i osączamy na papierowym ręczniku.Dressing owocowyDo pojemnika wlewamy sok z cytryny, olej, miód dodajemy skórkę cytrynową, mieszankę suszonych pomidorów, czosnku i bazylii doprawiamy do smaku sola i pieprzem