Wykonanie
Grasica cielęca podana na
sałatce ze szczawiu z
winegretem cytrusowymSkładniki½ kg grasicy cielęcej3 łyżki
oleju rzepakowego2 gałązki świeżego
tymianku2 rozgniecione ząbki
czosnkuPęczek szczawiu5
jajek1 litr
mleka30dkg
kaszanki10 plastrów
boczku wędzonegoSłonecznikGrzankiSkórka i
sok z cytryny3 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżka
miodu1 łyżeczka mieszanki
suszonych pomidorów,
czosnku i
bazyliisól i
pieprz do smaku
OcetWykonanieOczyszczoną grasicę włożyć do
mleka na 24 godzin. Po tym czasie, grasicę wyjmujemy Po odsączeniu grasicę parzymy, na koniec zdejmujemy zewnętrzną błonę, studzimy. Pokrojoną na mniejsze kawałki grasicę smażymy na
oleju rzepakowym i
maśle z dodatkiem
tymianku,
czosnku i
cytryny. Pod koniec dodajemy
porto Na sam koniec dodajmy
słonecznik. Doprawiamy do smaku
pieprzem i
soląChipsyNa kratce od piekarnika układamy plastry
boczku, ustawiamy temperaturę na 190 stopni pieczemy do zarumienia.Smażona
kaszankaNa rozgrzanej patelni smażymy
kaszankęJajko w koszulce
Jajko wbijamy do małej miseczki. W garnku gotujemy litr
wody. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, by delikatnie bulgotała. Do
wody dodajemy
ocet (około 2 łyżek) Następnie
wodę mieszamy w taki sposób, by na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek
wiru wlewamy
jajko z miseczki. Przestajemy mieszać i gotujemy
jajko 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy
jajko łyżką i osączamy na papierowym ręczniku.Dressing
owocowyDo pojemnika wlewamy
sok z cytryny,
olej,
miód dodajemy
skórkę cytrynową, mieszankę
suszonych pomidorów,
czosnku i
bazylii doprawiamy do smaku
sola i
pieprzem