Wykonanie
Składniki(na 10 porcji)- 10 łyżek
słonecznika (ok. 100g),- 5
suszonych pomidorów (ok. 100g),- ząbek
czosnku,-
sok z cytryny,-
sól i
pieprz.Sposób przygotowania1. Zalewamy
słonecznik wodą i moczymy przez noc (rano
słonecznik odcedzamy).2.
Słonecznik miksujemy z
pomidorami,
czosnkiem i
sokiem z cytryny (gdy pasta będzie zbyt gęsta, dodajemy 2-3 łyżki
wody).3. Całość doprawiamy
solą i
pieprzem.
Pasta jest bogata w:- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo,- witaminę E, która jest antyoksydantem.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 20 gEnergia: 77 , 4 kcal
Białko: 2,9 gTłuszcz: 5 , 8 gWęglowodany: 4 , 8 gBłonnik pokarmowy : 1 , 2 gSmaczneg o i zdr o we go