Wykonanie

W tym sezonie tłusty krem z kremówki i
mascarpone odchodzi do lamusa! Zastąpcie go kremem
waniliowym z kwaśnej
śmietany. Jest pyszny, delikatnie
waniliowy, nie wymaga ubijania i zawsze się udaje. A przy tym łagodny dla Waszych
boczków ;-). Moje dzieci nie mogły się oderwać od
tortu. To powiew lekkości, świeżości, doskonałe przełamanie smaków, co więcej - blatów
biszkoptowych nie trzeba nasączać. Krem z kwaśnej
śmietany musi najpierw poleżeć przez kilka godzin na blatach
tortowych; po tym czasie gęstnieje, a blaty chłoną go jak gąbka. Połączenie idealne! W wersji zimowej lub bardziej ekonomicznej świeże
owoce można zastąpić domową
konfiturą lub
dżemem. Można zamiast tradycyjnego okrągłego
tortu upiec prostokątny
biszkopt, przełożyć go kremem, na wierzch wyłożyć
owoce truskawek i przykryć
galaretką. To będzie jest hit tegorocznego lata!Przepis na krem to rodzinny przepis od mojej pani stomatolog, wielokrotnie przetestowany! Pani Agnieszko, bardzo dziękuję i pozdrawiam :-).Składniki na
biszkopt:5
jajek3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków3/4 szklanki
mąki pszennej (tortowej)1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej/szklanka o pojemności 250 ml/Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej wsypać przesianą
mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że
biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej
boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować
boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.Uwaga: boki
biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
Krem śmietankowo -
waniliowy:800 g kwaśniej
śmietany 18%cukier puder, do smaku (można z niego nawet zrezygnować, nie ma to wpływu na krem)ziarenka z
laski wanilii, pasta z
wanilii, ewentualnie
cukier wanilinowy w torebkach - do smakuKwaśną
śmietanę przelać do naczynia. Dosłodzić i doprawić
wanilią, wymieszać łyżką. Smak kremu powinien być lekko słodki i delikatnie
waniliowy, w razie potrzeby dodać więcej cukru/wanilii. Krem może
mieć rzadką konsystencję, w zależności od użytej
śmietany, ale taki ma być.Dodatkowo:ok. 500 g
truskawekWykonaniePierwszy z blatów ułożyć na paterze.
Krem śmietankowo -
waniliowy podzielić na 3 części. Jedną część kremu wyłożyć na blat, wyrównać. Na nią wyłożyć plasterki
truskawek. Tak samo postąpić z drugim i trzecim blatem. Na wierzch
tortu zamiast plasterków poukładać połówki
truskawek. Pozostawić tort na blacie w temperaturze pokojowej przez minimum kilka godzin, można nawet na cały dzień/ noc. Po tym czasie tort schować do lodówki na przynajmniej kilka godzin.* Można również użyć kwaśnej
śmietany 12%.Smacznego :-).
