ßßß
6 jajek1 szkl mąki pszennej2 łyżka mąki ziemniaczanej1 szkl cukru1/2 łyżki proszku do pieczenia500 ml śmietanki 30 %1 kg truskawek1 szkl cukru pudru- Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy na kogel mogel, dodajemy do nich mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą żółtkową. Wykładamy na blaszkę i pieczemy w temp 180 C przez około 20-25 minut.- Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.- Truskawki dokładnie płuczemy pozbawiamy szypułek i kroimy na cztery. Połowę miksujemy z odrobiną cukru pudru.- Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Odkładamy 2 szklanki śmietanki do ozdobienia tortu.- Ostygnięty biszkopt kroimy na trzy części. Każdą z nich smarujemy musem truskawkowym, a następnie nakładamy bitą śmietanę wymieszaną z pozostałymi truskawkami.- Na koniec tort dekorujemy bitą śmietaną bez truskawek. Wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny. Przed podaniem możemy na wierch dołożyć świeżych truskawek.Smacznego :)