Wykonanie
Taki wymysł, taki kaprys, taka rozpusta trafiła mi się w zeszły weekend. Pracy przy tym wiele nie było, za to przyjemności całe mnóstwo. Delikatny
biszkopt, puszysta
śmietana i słodko kwaśne
truskawki. Dla mnie niebo, a dla was?Such an idea, a phantasy
came to me last weekend. There was just a little of work with it, but lot of pleasure in tasting. A delicate sponge
cake, fluffy cream and sweet sour strawberries . For me - heaven! Would it be heaven for you too?
6
jajek1 szkl
mąki pszennej2 łyżka
mąki ziemniaczanej1 szkl
cukru1/2 łyżki
proszku do pieczenia500 ml
śmietanki 30 %1 kg
truskawek1 szkl
cukru pudru-
Białka oddzielamy od
żółtek.
Żółtka ucieramy na kogel
mogel, dodajemy do nich
mąkę i
proszek do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą
żółtkową. Wykładamy na blaszkę i pieczemy w temp 180 C przez około 20-25 minut.- Upieczony
biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.-
Truskawki dokładnie płuczemy pozbawiamy szypułek i kroimy na cztery. Połowę miksujemy z odrobiną
cukru pudru.- Schłodzoną
śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder. Odkładamy 2 szklanki
śmietanki do ozdobienia
tortu.- Ostygnięty
biszkopt kroimy na trzy części. Każdą z nich smarujemy musem
truskawkowym, a następnie nakładamy
bitą śmietanę wymieszaną z pozostałymi
truskawkami.- Na koniec tort dekorujemy
bitą śmietaną bez
truskawek. Wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny. Przed podaniem możemy na wierch dołożyć świeżych
truskawek.Smacznego :)