ßßß

biszkopt:3 jaja4 łyżki mąki pszennej (z małą górką)4 łyżki cukru ( z góreczką)0,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowegomasa serowa:0,5 kg sera wiaderkowego200 gramów śmietanki słodkiej 36%2 - 3 kopiaste łyżki cukru pudru3/4 szklanki zmiksowanych truskawek2 galaretki truskawkowe + 1 szklanka wrzątkudodatkowo na wierzch:0,5 kg truskawek2 galaretki truskawkowe + 0,7 litra wrzątkuBiszkopt.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną lub wyłożoną papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 - 26cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej.2 galaretki dokładnie rozprowadzić w 1 szklance wrzącej wody, schłodzić do temperatury pokojowej.Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z twarogiem, cukrem i pulpą truskawkową, dodać galaretkę i wszystko szybko zmiksować na najwyższych obrotach. Masę wsadzić na 15 minut do lodówki, kiedy zacznie gęstniej, wyłożyć ją na wystudzony biszkopt.Wsadzić do lodówki do całkowitego stężenia.Ostatnie dwie galaretki rozpuścić w 0,7 litra wrzątku, schłodzić.Truskawki umyć, dokładnie odsączyć z wody, odszypułkować, jeśli są duże przekroić na połówki. Poukładać je na zastygniętej masie serowej zalać tężejącą galaretkę, schłodzić w lodówce przez parę godzin.