Wykonanie
Podbił nasze podniebienia od pierwszego kęsa, bardzo delikatny, pyszny, spróbujcie, a nie pożałujecie !
biszkopt:3
jaja4 łyżki
mąki pszennej (z małą górką)4 łyżki
cukru ( z góreczką)0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowegomasa serowa:0,5 kg
sera wiaderkowego200 gramów
śmietanki słodkiej 36%2 - 3 kopiaste łyżki
cukru pudru3/4 szklanki zmiksowanych
truskawek2
galaretki truskawkowe + 1 szklanka wrzątkudodatkowo na wierzch:0,5 kg
truskawek2
galaretki truskawkowe + 0,7 litra wrzątku
Biszkopt.
Białka ubić z
cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
kaszą manną lub wyłożoną papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 - 26cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej.2
galaretki dokładnie rozprowadzić w 1 szklance wrzącej
wody, schłodzić do temperatury pokojowej.Mocno schłodzoną
śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z
twarogiem,
cukrem i pulpą
truskawkową, dodać
galaretkę i wszystko szybko zmiksować na najwyższych obrotach. Masę wsadzić na 15 minut do lodówki, kiedy zacznie gęstniej, wyłożyć ją na wystudzony
biszkopt.Wsadzić do lodówki do całkowitego stężenia.Ostatnie dwie
galaretki rozpuścić w 0,7 litra wrzątku, schłodzić.
Truskawki umyć, dokładnie odsączyć z
wody, odszypułkować, jeśli są duże przekroić na połówki. Poukładać je na zastygniętej
masie serowej zalać tężejącą
galaretkę, schłodzić w lodówce przez parę godzin.