ßßß Cookit - przepis na sernik na zimno z truskawkami(z twarogu)

sernik na zimno z truskawkami(z twarogu)

nazwa

Wykonanie

Podbił nasze podniebienia od pierwszego kęsa, bardzo delikatny, pyszny, spróbujcie, a nie pożałujecie !
biszkopt:
3 jaja
4 łyżki mąki pszennej (z małą górką)
4 łyżki cukru ( z góreczką)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
masa serowa:
0,5 kg sera wiaderkowego
200 gramów śmietanki słodkiej 36%
2 - 3 kopiaste łyżki cukru pudru
3/4 szklanki zmiksowanych truskawek
2 galaretki truskawkowe + 1 szklanka wrzątku
dodatkowo na wierzch:
0,5 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe + 0,7 litra wrzątku
Biszkopt.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną lub wyłożoną papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 - 26cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej.
2 galaretki dokładnie rozprowadzić w 1 szklance wrzącej wody, schłodzić do temperatury pokojowej.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z twarogiem, cukrem i pulpą truskawkową, dodać galaretkę i wszystko szybko zmiksować na najwyższych obrotach. Masę wsadzić na 15 minut do lodówki, kiedy zacznie gęstniej, wyłożyć ją na wystudzony biszkopt.
Wsadzić do lodówki do całkowitego stężenia.
Ostatnie dwie galaretki rozpuścić w 0,7 litra wrzątku, schłodzić.
Truskawki umyć, dokładnie odsączyć z wody, odszypułkować, jeśli są duże przekroić na połówki. Poukładać je na zastygniętej masie serowej zalać tężejącą galaretkę, schłodzić w lodówce przez parę godzin.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/05/sernik-na-zimno-z-truskawkamiz-twarogu.html