Wykonanie
Rewelacyjny sernik na zimno o smaku
truskawek i
bananów truskawkami z delikatną jak puch pianką
truskawkową. Sernik fantastycznie pachnący
owocami.
SKŁADNIKI
Biszkopt2
jajka2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMASA TRUSKAWKOWA500 g
sera300 g
jogurtu naturalnego400 g umytych, obranych
truskawek5 łyżek
żelatyny150 g
cukru pudruMASA BANANOWA500 g
sera300 g
jogurtu naturalnego3 duże
banany8 łyżeczek
żelatyny100 g
cukru pudruPIANKA TRUSKAWKOWA2
białka2
galaretki truskawkoweSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
BiszkoptOddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka ubić z
cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce
mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z
białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minMasa truskawkowa
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki bardzo ciepłej
wody i mieszać, aż
żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia.
Ser,
jogurt i
cukier puder, ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą.
Truskawki zmiksować na mus. Do masy
serowo jogurtowe dodać mus z
truskawek i wymieszać. Przestygnięteą
żelatynę wlać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Tężejącą masę
truskawkową przełożyć do tortownicy z przestygniętym
biszkoptem. Włożyć ciasto do lodówki.Masa bananowa
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki bardzo ciepłej
wody i mieszać, aż
żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia.
Ser,
jogurt i
cukier puder, ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą.
Banany zmiksować na mus, dodać do masy serwo jogurtowej i wymieszać. Przestygnięteą
żelatynę wlać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Tężejącą masę
bananową przełożyć na masę
truskawkową. Włożyć ciasto do lodówki.Pianka truskawkowa
Galaretki rozpuścić w szklance gorącej
wody odstawić do stężenia. Gdy
galaretka zacznie żelować
białka ubić na sztywno, dodać żelującą
galaretkę i miksować około 5 minut aż pianka zacznie gęstnieć. Na sernik przełożyć gęstniejącą piankę, wstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Przed podaniem ciasto udekorować
truskawkami.