ßßß
Rewelacyjny sernik na zimno o smaku truskawek i bananów truskawkami z delikatną jak puch pianką truskawkową. Sernik fantastycznie pachnący owocami.
SKŁADNIKIBiszkopt2 jajka2 łyżki mąki pszennej2 łyżki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaMASA TRUSKAWKOWA500 g sera300 g jogurtu naturalnego400 g umytych, obranych truskawek5 łyżek żelatyny150 g cukru pudruMASA BANANOWA500 g sera300 g jogurtu naturalnego3 duże banany8 łyżeczek żelatyny100 g cukru pudruPIANKA TRUSKAWKOWA2 białka2 galaretki truskawkowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIABiszkoptOddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minMasa truskawkowaŻelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia.Ser, jogurt i cukier puder, ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Truskawki zmiksować na mus. Do masy serowo jogurtowe dodać mus z truskawek i wymieszać. Przestygnięteą żelatynę wlać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Tężejącą masę truskawkową przełożyć do tortownicy z przestygniętym biszkoptem. Włożyć ciasto do lodówki.Masa bananowaŻelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia.Ser, jogurt i cukier puder, ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Banany zmiksować na mus, dodać do masy serwo jogurtowej i wymieszać. Przestygnięteą żelatynę wlać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Tężejącą masę bananową przełożyć na masę truskawkową. Włożyć ciasto do lodówki.Pianka truskawkowaGalaretki rozpuścić w szklance gorącej wody odstawić do stężenia. Gdy galaretka zacznie żelować białka ubić na sztywno, dodać żelującą galaretkę i miksować około 5 minut aż pianka zacznie gęstnieć. Na sernik przełożyć gęstniejącą piankę, wstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Przed podaniem ciasto udekorować truskawkami.