ßßß
Cookit - przepis na TORCIK TRUSKAWKOWO LIMONKOWY
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
TORCIK TRUSKAWKOWO LIMONKOWY
Składniki
Biszkopty
Jajko
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Cukier
Proszek do pieczenia
Truskawka
Ser
Wanilia
Cukier puder
Żelatyna
Czekolada
Jogurt naturalny
Limonka
Galaretka truskawkowa
Wykonanie
Torcik na zimno obłędnie pachnący
truskawkami
, przełamany orzeźwiającym smakiem
limonek
SKŁADNIKI
Biszkopt
4
jajka
4 łyżki
mąki pszennej
1 łyżka
mąki ziemniaczanej
5 łyżek
cukru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Masa truskawkowa30 dag
truskawek
50 dag
serka
waniliowego
3 łyżki
cukru pudru
2 łyżki
żelatyny
Masa limonkowa150 g
białej czekolady
500 g
jogurtu naturalnego
2 łyżki
cukru pudru
2
limonki
2 łyżki
żelatyny
2
galaretki truskawkowe
Sposób przygotowania:
BISZKOPT
Oddzielić
żółtka
od
białek
.
Białka
ubić na sztywną pianę.
Żółtka
ubić z
cukrem
na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce obie
mąki
wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z
białek
i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Po upieczeniu
biszkopt
przeciąć na dwie częściMASA TRUSKAWKOWA
Żelatynę
rozpuścić w ¾ szklanki gorącej
wody
odstawić do przestygnięcia.
Truskawki
zblendowa ć, i połączyć z
serkiem
waniliowym
dodać
cukier puder
, dokładnie wymieszać na końcu dodać chłodną
żelatynę
i ponownie wymieszać, odstawić do lodówki aby masa się schłodziła. NA
biszkopt
wylać tężejącą masę
truskawkową
następnie przykryć ją drugim blatem
biszkoptu
, odstawić do lodówkiMASA LIMONKOWA
Żelatynę
rozpuścić w ¾ szklanki gorącej
wody
, odstawić do przestygnięcia.
Białą czekoladę
roztopić w kąpieli
wodnej
.
Jogurt
zmiksować z
cukrem
i wyciśniętym
sokiem
z
limonek
, cały czas miksując dodawać powoli roztopioną
czekoladę
na końcu dodać chłodną
żelatynę
i dokładnie wymieszać. Masę
limonkową
przełożyć na
biszkopt
.
Galaretki
przygotować według przepisu podanego na opakowaniu. Tężejącą
galaretką
zalać sernik. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.Smacznego
Źródło:
http://rarossa.blogspot.com/2014/05/torcik-truskawkowo-limonkowy.html
Przepisy powiązane
SERNIK NA ZIMNO BANANOWO-TRUSKAWKOWY
SERNIK NA ZIMNO BANANOWO-TRUSKAWKOWY
SERNIK NA ZIMNO BANANOWO-TRUSKAWKOWY
JOGURTOWIEC Z TRUSKAWKAMI
JOGURTOWIEC Z TRUSKAWKAMI
Składniki powiązane (0)