ßßß
Torcik na zimno obłędnie pachnący truskawkami, przełamany orzeźwiającym smakiem limonekSKŁADNIKIBiszkopt4 jajka4 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej5 łyżek cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa truskawkowa30 dag truskawek50 dag serka waniliowego3 łyżki cukru pudru2 łyżki żelatynyMasa limonkowa150 g białej czekolady500 g jogurtu naturalnego2 łyżki cukru pudru2 limonki2 łyżki żelatyny2 galaretki truskawkowe
Sposób przygotowania:BISZKOPTOddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce obie mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Po upieczeniu biszkopt przeciąć na dwie częściMASA TRUSKAWKOWAŻelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody odstawić do przestygnięcia. Truskawki zblendowa ć, i połączyć z serkiem waniliowym dodać cukier puder, dokładnie wymieszać na końcu dodać chłodną żelatynę i ponownie wymieszać, odstawić do lodówki aby masa się schłodziła. NA biszkopt wylać tężejącą masę truskawkową następnie przykryć ją drugim blatem biszkoptu, odstawić do lodówkiMASA LIMONKOWAŻelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Jogurt zmiksować z cukrem i wyciśniętym sokiem z limonek, cały czas miksując dodawać powoli roztopioną czekoladę na końcu dodać chłodną żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę limonkową przełożyć na biszkopt. Galaretki przygotować według przepisu podanego na opakowaniu. Tężejącą galaretką zalać sernik. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.Smacznego