Wykonanie
Prosta, pyszna i aromatyczna. Taka jest rolada z
truskawkami. Pięknie się prezentuje i fantastycznie smakuje, jeśli przygotujesz ją na wizytę znajomych czy rodziny możesz być pewna/y że długo nie postoi.Co potrzebujemy ...Na ciasto :4
jajka60 gr
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego50 gr
mąki pszennej50 gr
mąki ziemniaczanejpłaska łyżeczka
proszku do pieczeniaNa nadzienie :ok 40 dag umytych
truskawek250 g
serka mascarpone50 g
śmietanki 30 %2 łyżki
miodu1 łyżeczka
cukru pudru2 łyżeczki
cukru waniliowegoDodatkowo:
truskawki do ozdoby
cukier puder do posypania ciastaPrzygotowanie :
Białka ubijam z 1 łyżką
wody stopniowo dodając
cukier i
cukier waniliowy aż powstanie gęsta i sztywna piana. Do piany dodaję po 1
żółtku i mieszam mikserem na wolnych obrotach. Zmieszane ze sobą
mąki i
proszkiem do pieczenia dodaję do ubitych jaj w 3 porcjach, za każdym razem mieszając ale już tylko łyżką.Całość powinna
mieć gęstą puszystą konsystencję. Piekarnik rozgrzewam na 180oC.Masę rozprowadzam równomiernie na wyłożoną pergaminem blachę - tą dużą z wyposażenia pieca.Piekę w 180oC przez 20 minut.
Serek mascarpone przekładam do misy i dodaję wszystkie składniki do nadzienia -
miód,
śmietankę,
cukier puder i
cukier waniliowy, całość dokładnie mieszam na jednolitą gładką masę.
Truskawki kroję w małą kostkę(kawałki), dodaję do masy i mieszam.Upieczone ciasto wyciągam na wilgotny ręcznik - pergaminem do góry i z góry również nakrywam wilgotnym ręcznikiem i czekam aż wystygnie. Po wystygnięciu ściągam pergamin i tą właśnie stronę smaruję masą
serową z
truskawkami zostawiając brzegi po ok 1-1,5 cm. Całość zwijam w roladę i na przechowanie wkładam zawiniętą w folię aluminiową do lodówki. Przed podaniem posypuję
cukrem pudrem i ozdabiam
truskawkami. Smacznego :)