Wykonanie
Składniki:(na 8 porcji) na
biszkopt:- 2
jajka (ok. 120 g),- ¼ szklanki
cukru ok. (50 g)- 1/3 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 40 g),- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej (ok. 40 g),- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia, na nadzienie:-
serek President (ok. 350 g),- 2 łyżeczki
cukru pudru (ok. 10 g),- łyżeczka agaru,- ziarenka
laski wanilii,- 2 szklanki
truskawek (ok. 240 g).Sposób przygotowania:1. Ubijamy
białka jaja na sztywną pianę, stopniowo dosypując
cukier.2. Do piany dodajemy
żółtka,
mąkę,
proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.3. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy przelewamy ciasto i pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 20 min.4.
Serek mieszamy z agarem (rozpuszczonym w 3 łyżkach letniej
wody),
cukrem pudrem, ziarenkami
laski wanilii i odstawiamy do lodówki na ok. 1 h.5. Gdy ciasto wystygnie, nakładamy
serek i
truskawki.
Tarta z
truskawkami jest bogata w:- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości.- witaminę C (pochodzącą z
truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,- wapń (pochodzący z
serka), który zapewnia prawidłową budowę kości.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 100 gEnergia: 137 kcal
Białko: 8,1 gTłuszcze: 3 , 6 gWęglowodany: 18 , 9 gBłonnik pokarmowy : 1 , 11 , 1 gSmaczneg o i zdr owe goTrójko lorowa Tę cza