Wykonanie
Składniki(na 12 porcji) na
biszkopt:- 2
jajka (ok. 120 g),- ¼ szklanki
cukru ok. (50 g)- 1/3 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 40 g),- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej (ok. 40 g),- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- 1 łyżka
kakao (ok. 10g) na nadzienie:-
serek President (ok. 350 g),- 2 łyżeczki
cukru pudru (ok. 10 g),- łyżeczka agaru,- ziarenka
laski wanilii,Sposób przygotowania:1. Ubijamy
białka jaja na sztywną pianę, stopniowo dosypując
cukier.2. Do piany dodajemy
żółtka,
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.3. Do foremek na muffinki przelewamy ciasto i pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 20 min.4.
Serek mieszamy z agarem (rozpuszczonym w 3 łyżkach letniej
wody),
cukrem pudrem, ziarenkami
laski wanilii i odstawiamy do lodówki na ok. 1 h.5. Gdy muffinki wystygną, przekrawamy je i przekładamy
serkiem.
Mleczna kanapka jest bogata w:- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości,- wapń (pochodzący z
serka), który zapewnia prawidłową budowę kości.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 50 gEnergia: 157 , 83 kcal
Białko: 7,2 gTłuszcze: 2 , 6 gWęglowodany: 11 , 3 gBłonnik pokarmowy : 0 , 4 gSmaczneg o i zdr o we go