ßßß
Przygotowana pod wpływem impulsu, zamiast urodzinowego tortu. :) Oczywiście, że to nie to samo… ale lepsza taka namiastka niż nic, prawda? Okazało się, że jest lekka i pyszna, a co najważniejsze, można się nią zajadać bez poważnych konsekwencji. Zresztą, zadowoleni byli nawet ci, którzy nie muszą ograniczać ilości cukru w diecie, a cała blaszka zniknęła w okamgnieniu. ;) W przyszłym roku obiecuję poprawę, ale na razie najważniejsze jest zdrowie Maleństwa…
Składniki:2 całe jajka2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią1,5 łyżki mąki pszennej tortowej + 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej1/4 łyżeczki proszku do pieczenia400 g gęstej śmietany 18%1 – 2 łyżki cukru pudruziarenka z połowy laski wanilii500 – 600 g świeżych truskawek lub innych owocówPrzygotowujemy formę do pieczenia o średnicy około 24 cm (najlepiej taką z wyjmowanym dnem). Dno smarujemy masłem i wykładamy krążkiem papieru do pieczenia, boki zostawiamy czyste. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem waniliowym na bardzo sztywną pianę (powinna się utrzymać po odwróceniu miski do góry dnem). Dopiero wtedy dodajemy żółtka i znów ubijamy, aż masa zbieleje i jeszcze trochę urośnie.Do ubitych jaj dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułą, żeby masa na biszkopt nie opadła, następnie przekładamy do przygotowanej foremki. Wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika na około 10 – 15 minut (wierzch powinien się delikatnie zezłocić). W czasie pieczenia nie zaglądamy do piekarnika, żeby ciasto nie opadło. Gotowy biszkopt studzimy. Zimny możemy delikatnie podważyć nożem i oderwać od dna i ścianek foremki, co znacznie ułatwi nam później eleganckie krojenie ciasta.Do zimnej śmietanki dodajemy ziarenka z połowy laski wanilii i cukier puder do smaku (w zależności od upodobań, jeżeli używamy badzo słodkich owoców, masy możemy w ogóle nie słodzić). Gotowy krem równomiernie rozkładamy na przygotowanym wcześniej biszkopcie, dekorujemy umytymi i osuszonymi wcześniej owocami (na przykład pokrojonymi w plasterki truskawkami). Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 4 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przekładamy do lodówki i dobrze schładzamy.

Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2016-05-17Przygotowanie:30MGotowanie/pieczenie:15MCałkowity czas:45MŚrednia ocena:5Based on 1 Review(s)