Wykonanie
To danie moim zdaniem jest idealne do
ryżu. Jest dość szybkie w przygotowaniu;
kurczak jest bardzo aromatyczny, soczysty i smaczny.
Składniki :0,5 kg
fileta z piersi kurczaka1 duża
cebula2 łyżki
olejusól,
pieprz do smakumarynata :1 ziarno
ziela angielskiego, roztarte1 płaska łyżeczka mieszanki
curry1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej
papryki1 płaska łyżeczka
czosnku granulowanego1 płaska łyżeczka
soliduża szczypta ciemnego
cukru (może być zwykły)mała szczypta
cynamonu2 łyżki
olejuPrzygotowanie :Umyte i osuszone
mięso kroję w dość duże kawałki, przekładam je do miski. Do
kurczaka dodaję wszystkie składniki marynaty, bardzo porządnie mieszam i odstawiam pod przykryciem do lodówki na kilka godzin (a nawet na całą noc). W głębokiej patelni rozgrzewam
olej, przekładam zawartość miski i krótko obsmażam -
mięso ma się bardzo lekko zarumienić. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę
cebulę i podsmażam kilka minut, mieszając. Przykrywam patelnię, zmniejszam ogień i duszę 20-25 minut. Z
cebuli powinien powstać sos. Doprawiam wszystko
solą i
pieprzem. Podaję z
ryżem.