Wykonanie
Intensywna i bardzo ciekawa w smaku wersja
indyka -
udziec w kawałkach udusiłam z dużą ilością
cebuli, z dodatkiem
słodkiej papryki i
cynamonu, trochę na kształt czeskiego gulaszu.
Składniki :0,5 kg
mięsa z udźca
indyka5-6
cebul3 ząbki
czosnku3 łyżki
olejukilka łyżek ciemnego
sosu sojowegoduża szczypta ciemnego
cukrusól,
pieprzszczypta
cynamonupl. 1,5 łyżeczki słodkiej mielonej
paprykiok. 1 łyżki
mąki pszennejPrzygotowanie :Umyte i osuszone
mięso kroję w plastry, oprószam
solą,
cukrem i
mąką, smażę na mocny rumiany kolor na
oleju (w 2 albo 3 partiach). Całe podsmażone
mięso przekładam z powrotem na patelnię, dodaję pokrojoną w kostkę
cebulę, lekko
solę całość i pod przykryciem smażę na wolnym ogniu do zeszklenia
cebuli. Dolewam
sos sojowy, dodaję posiekany
czosnek i wszystko doprawiam do smaku szczyptą
cynamonu,
papryką,
solą i
pieprzem. Duszę pod przykryciem ok. 50 minut, mieszając. Z
cebuli powinien wytworzyć się gęsty, aromatyczny sos.