Wykonanie
No i niedziela minęła... a skoro jutro poniedziałek, to mam dla Was propozycję na wykorzystanie
mięsa z rosołu - ja często coś z nim kombinuję :-) Roladki są fantastycznym pomysłem na kolację lub późny obiad. W smaku trochę przypominają pizze z
kurczakiem - zwłaszcza z dodatkiem
ketchupu, a jeśli wolicie wykorzystać
mięso wołowe idealny będzie do nich czerwony barszczyk :-) Śmiało możecie też wykorzystywać inne
przyprawy, np.
kurczaka zamiast
papryką możecie przyprawić
curry, a
wołowiną szczyptą mielonego jałowca czy
ziela angielskiego :-) Dowolność pełna! Powodzenia :-)SKŁADNIKINa ciasto:2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka gęstego
jogurtu (np. typu greckiego)25 g
drożdży1/2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soliNa farsz:1 szklanka gotowanego
mięsa z kurczaka (lub innego jeśli wolicie)1 średnia
cebula1 ząbek
czosnku3 łyżeczki pasty pomidorowej2 łyżki
olejusól,
pieprz, słodka mielona
paprykaMięso i
cebulę kroimy w kostkę (
cebulę w zdecydowanie drobniejszą niż
mięso),
czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy
olej, wrzucamy
cebulę i
czosnek, a następnie smażymy przez chwilę, aż
cebula stanie się lekko błyszcząca (nie możecie dopuścić żeby
czosnek zbrązowiał, bo będzie gorzki i zepsuje smak potrawy). Dodajemy
mięso,
sól,
pieprz,
paprykę i całość smażymy na małym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając (
mięso nie powinno się przysmażyć, nie powinno być rumiane, bo będzie miało twarde brzegi :-( ).Do dużej miski wsypujemy
mąkę i
sól,
jogurt dokładnie mieszamy z
cukrem i
drożdżami, dodajemy do
mąki, a następnie zagniatamy gładkie jednolite ciasto. Nie musicie go wyrabiać bardzo długo, wystarczy że powstanie Wam gładkie ciasto.Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1/2 cm (bezpośrednio po wyrobieniu, nie musi wyrastać). 3/4 tego prostokąta smarujemy pasta
pomidorową (kawałek musi zostać nieposmarowany, wtedy ciasto łatwiej się sklei) i nakładamy farsz - na całą powierzchnię pasty.
Następnie zwijamy roladę rozpoczynając od brzegu z farszem w kierunku "pustego" brzegu. Sklejamy końce, żeby farsz nie wypadł i rolujemy kilkakrotnie, żeby brzeg dobrze przykleił się do całości. Gotową roladę kroimy na 10 - 12 kawałków i układamy je farszem do góry na blaszce posypanej
mąką (możecie też podłożyć folię aluminiową lub papier).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i pieczemy przez 10 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 15 minut.Smacznego!