ßßß Cookit - przepis na Kurczak Shoarma!

Kurczak Shoarma!

nazwa

Wykonanie

Kur­czak Sho­arma! to potrawa, która z tra­dy­cyjną “szormą” ma nie­wiele wspól­nego, poza inten­syw­nym sma­kiem nada­wa­nym przez aro­ma­tyczne przy­prawy. Mnie naj­le­piej sma­kuje w zesta­wie­niu z pie­czo­nymi fryt­kami, sosem czosn­ko­wym i pikantną sałatką z czer­wo­nej kapu­sty.
Ory­gi­nalna Sha­warma to potrawa mająca korze­nie na bli­skim wscho­dzie, gdzie mięso jagnięce, bara­nie, cie­lęce, wołowe lub dro­biowe nadziewa się na wer­ty­kalny rożen i bar­dzo, bar­dzo powoli gril­luje otrzy­mu­jąc zbity, gigan­tyczny “szasz­łyk”. Kto choć raz skosz­to­wał kebaba (döner) na pewno zwró­cił uwagę na obra­ca­jący się w pio­nie kawał mięsa, z któ­rego kucharz, przy­go­to­wu­jąc to wyborne danie, za pomocą ogrom­nego noża (lub noża elek­trycz­nego), odci­nał płaty mięsa — to wła­śnie coś takiego.
Sho­arma, którą pre­zen­tuję poni­żej to wer­sja, którą można śmiało przy­go­to­wać w domu, nie wyma­ga­jąca spe­cja­li­stycz­nych narzę­dzi — wystar­czą pod­sta­wowe przy­bory kuchenne. Potrzebne też będą nastę­pu­jące…
Składniki
200g piersi z kur­czaka,
1 łyżeczka czosnku gra­nu­lo­wa­nego,
1 łyżeczka curry,
1/2 łyżeczki słod­kiej papryki,
sól i świeżo mie­lony pieprz (do smaku),
1–2 łyżki oleju rze­pa­ko­wego.
Sos czosnkowy
3/4 dużego opa­ko­wa­nia jogurtu natu­ral­nego (ok 300g),
1 kopiata łyżka majo­nezu,
2–4 ząbki czosnku,
warzywko lub sól oraz pieprz mie­lony, świeży.
Surówka z czerwonej kapusty
1/2 sło­iczka mary­no­wa­nej czer­wo­nej kapu­sty,
1 nie­duża cebula,
warzywko i świeżo mie­lony pieprz,
1–2 łyżki oleju rze­pa­ko­wego,
cukier i kwa­sek cytry­nowy (w razie potrzeby jeśli mary­nata była bez wyrazu).
Frytki
200-300g fry­tek, naj­le­piej kar­bo­wa­nych,
przy­prawa do ziem­nia­ków (można się obyć, wystar­czy sól).
Przygotowujemy kurczaka à la shoarma z dodatkami
Dobrze byłoby zacząć od kuraka — dużo wcze­śniej — żeby się poma­ry­no­wał kilka godzin, wtedy sho­arma z kur­czaka wyj­dzie jesz­cze lep­sza, ale zro­bimy wariant eks­pre­sowy
Nasta­wiamy pie­kar­nik na tem­pe­ra­turę taką jaka jest zale­cana przez pro­du­centa fry­tek. W cza­sie, gdy się roz­grzewa, na desce do mięsa kro­imy kur­czaka na nie­duże kawa­łeczki, wrzu­camy do michy, dosy­pu­jemy przy­prawy, pod­le­wamy ole­jem i dokład­nie mie­szamy. Hyc, do lodówki — niech się tro­chę “zama­ry­nuje”.
Teraz bie­rzemy się za sos czosn­kowy . Do jogurtu doda­jemy majo­nez, wci­skamy pra­ską ząbki czosnku. W takiej ilo­ści jak nam odpo­wiada. Główka czosnku to będzie zde­cy­do­wa­nie zły pomysł. Mój przy­ja­ciel zro­bił kie­dyś, przy oka­zji podob­nego sosu, taki eks­pe­ry­ment (nie wiem dla­czego się na to zgo­dzi­łem) i pierw­szego dnia paliło z jed­nej a przez następ­nych kilka… z dru­giej strony. 4 ząbki czosnku to aż nadto — uwierz­cie! Jeśli wyj­dzie nieco zbyt ostry, możemy rato­wać się pozo­stałą 1/4 opa­ko­wa­nia jogurtu i po pro­stu sos roz­cień­czyć. Sos czosn­kowy dopra­wiamy do smaku warzyw­kiem lub solą i świeżo zmie­lo­nym pie­przem (powinno wystar­czyć ok 4 obroty młynka). Hyc, do lodówki — niech się “prze­gry­zie”.
Cie­ka­wostka
Pie­kar­nik raczej się już nagrzał, więc pie­czemy frytki, o ile to moż­liwe na blaszce wyło­żo­nej papie­rem do pie­cze­nia. Mają się ład­nie zru­mie­nić. Gdy zaczną się lekko przy­pie­kać, możemy zacząć sma­żyć kur­czaka à la sho­arma. Trzeba go pod­piec dość mocno, na zło­ci­sty kolor z brązowo-czarnymi punk­ci­kami tu i ówdzie. Taka sho­arma pomimo, że nie­zbyt zdrowa (ze względu na lekką spa­le­ni­znę) jest naj­smacz­niej­sza.
Na koniec sho­armę i inne spe­cjały wykła­damy na tale­rze. Sos czosn­kowy możemy podać w kokil­kach, a możemy też polać po mię­sie i fryt­kach (co ja pre­fe­ruję — patrz zdję­cie).
Smacz­nego!
Kur­czak Sho­arma! z sosem czosn­ko­wym
Kur­czak à la szorma z ostrym sosem czosn­ko­wym, pie­czo­nymi na bla­sze fryt­kami i pikantną surówką z czer­wo­nej kapu­sty — palce lizać! A wszystko do uzy­ska­nia w domo­wym zaci­szu.
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/kurczak-shoarma-i-sos-czosnkowy