Wykonanie
Kurczak Shoarma! to potrawa, która z tradycyjną “szormą” ma niewiele wspólnego, poza intensywnym smakiem nadawanym przez aromatyczne przyprawy. Mnie najlepiej smakuje w zestawieniu z pieczonymi frytkami, sosem czosnkowym i pikantną
sałatką z czerwonej kapusty.Oryginalna Shawarma to potrawa mająca korzenie na bliskim wschodzie, gdzie
mięso jagnięce, baranie, cielęce, wołowe lub drobiowe nadziewa się na wertykalny rożen i bardzo, bardzo powoli grilluje otrzymując zbity, gigantyczny “szaszłyk”. Kto choć raz skosztował kebaba (döner) na pewno zwrócił uwagę na obracający się w pionie kawał
mięsa, z którego kucharz, przygotowując to wyborne danie, za pomocą ogromnego noża (lub noża elektrycznego), odcinał płaty
mięsa — to właśnie coś takiego.Shoarma, którą prezentuję poniżej to wersja, którą można śmiało przygotować w domu, nie wymagająca specjalistycznych narzędzi — wystarczą podstawowe przybory kuchenne. Potrzebne też będą następujące…Składniki200g piersi z kurczaka,1 łyżeczka
czosnku granulowanego,1 łyżeczka
curry,1/2 łyżeczki słodkiej
papryki,
sól i świeżo mielony
pieprz (do smaku),1–2 łyżki
oleju rzepakowego.
Sos czosnkowy3/4 dużego opakowania
jogurtu naturalnego (ok 300g),1 kopiata łyżka majonezu,2–4 ząbki
czosnku,warzywko lub
sól oraz
pieprz mielony, świeży.Surówka z
czerwonej kapusty1/2 słoiczka marynowanej czerwonej kapusty,1 nieduża
cebula,warzywko i świeżo mielony
pieprz,1–2 łyżki
oleju rzepakowego,
cukier i kwasek cytrynowy (w razie potrzeby jeśli marynata była bez wyrazu).Frytki200-300g frytek, najlepiej karbowanych,przyprawa do ziemniaków (można się obyć, wystarczy
sól).Przygotowujemy
kurczaka à la shoarma z dodatkamiDobrze byłoby zacząć od kuraka — dużo wcześniej — żeby się pomarynował kilka godzin, wtedy shoarma z kurczaka wyjdzie jeszcze lepsza, ale zrobimy wariant ekspresowyNastawiamy piekarnik na temperaturę taką jaka jest zalecana przez producenta frytek. W czasie, gdy się rozgrzewa, na desce do
mięsa kroimy kurczaka na nieduże kawałeczki, wrzucamy do michy, dosypujemy przyprawy, podlewamy olejem i dokładnie mieszamy. Hyc, do lodówki — niech się trochę “zamarynuje”.Teraz bierzemy się za sos czosnkowy . Do
jogurtu dodajemy majonez, wciskamy praską ząbki
czosnku. W takiej ilości jak nam odpowiada. Główka
czosnku to będzie zdecydowanie zły pomysł. Mój przyjaciel zrobił kiedyś, przy okazji podobnego sosu, taki eksperyment (nie wiem dlaczego się na to zgodziłem) i pierwszego dnia paliło z jednej a przez następnych kilka… z drugiej strony. 4 ząbki
czosnku to aż nadto — uwierzcie! Jeśli wyjdzie nieco zbyt ostry, możemy ratować się pozostałą 1/4 opakowania
jogurtu i po prostu sos rozcieńczyć. Sos czosnkowy doprawiamy do smaku warzywkiem lub
solą i świeżo zmielonym pieprzem (powinno wystarczyć ok 4 obroty młynka). Hyc, do lodówki — niech się “przegryzie”.CiekawostkaPiekarnik raczej się już nagrzał, więc pieczemy frytki, o ile to możliwe na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mają się ładnie zrumienić. Gdy zaczną się lekko przypiekać, możemy zacząć smażyć kurczaka à la shoarma. Trzeba go podpiec dość mocno, na złocisty kolor z brązowo-czarnymi punkcikami tu i ówdzie. Taka shoarma pomimo, że niezbyt zdrowa (ze względu na lekką spaleniznę) jest najsmaczniejsza.
Na koniec shoarmę i inne specjały wykładamy na talerze. Sos czosnkowy możemy podać w kokilkach, a możemy też polać po mięsie i frytkach (co ja preferuję — patrz zdjęcie).Smacznego!
Kurczak Shoarma! z sosem czosnkowymKurczak à la szorma z
ostrym sosem czosnkowym, pieczonymi na blasze frytkami i pikantną surówką z czerwonej kapusty — palce lizać! A wszystko do uzyskania w domowym zaciszu.