Wykonanie
Witam kochani! Dzisiaj przepis na słodko. Osobiście bardzo lubię w ciastach
kokosowy akcent. Smak
jabłek,
kokosu i kremu budyniowego bardzo dobrze do siebie pasuje. Zatem zachęcam do wypróbowania. Moje ciasto przypomina bardziej ciasto babkowe, ale można wiórki dodać do ciasta kruchego. Będzie super!

Składniki na ciasto o wymiarach około 13 cm x 20 cm (u mnie duża forma 25 cm x 40 cm-po upieczeniu i wystudzeniu ciasto kroję na 2 równe części)5 jajokoło 250 ml
wiórków kokosowych (pełna szklanka, z czego 1/4 podpiekam na suchej patelni)około 550 ml
mąki zamojskiej (2 szklanki z brzuszkiem)150 g
masła roztopionego letniego lub około 180-200 ml
oleju o łagodnym smaku200 ml
cukru (około 3/4 szklanki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solikrem budyniowy LINK lub krem
kokosowy LINK lub wybierz ciasto kruche :3
żółtka250 g
masła200 ml wiórek200 ml
cukru3 szklanki
mąki pszennej2 łyżki zimnej
wody2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki szybko zagniatam i wstawiam ciasto do lodówki na 30 minut. Przerabiam krótko ciasto, podsypując
mąką także podczas wałkowania na placek zbliżony do
spodu formy lub piekę dwa mniejsze kruche placki. Czas pieczenia około 15-20 minut w temp. 180 stopni C, grzałka góra -dółokoło kilograma
jabłek2 łyżki
mąki ziemniaczanej z brzuszkiem lub 2 budynie o neutralnym smaku np:
śmietankowe1-2 łyżeczki
cynamonu1-2 łyżki
cukru lub
miodu, w zależności od słodkości
jabłekJabłka ścieram na tarce. Smażę kilka minut-zaraz zrobią się szkliste i odparowane z nadmiaru
wody. Wyłączam grzanie i studzę. Dodaję do zimnych
mąkę ziemniaczaną,
cynamon, trochę
cukru i dokładnie mieszam. Ponownie podgrzewam do zagotowania, cały czas mieszając. Kilka sekund gotowania i zestawiam do wystudzenia. Gotowa i świetna masa do ciast na zimno.Przygotowanie ciastaLINK do przepisu na filmie
Mąkę mieszam z
proszkiem do pieczenia. Topię
masło w rondelku. Całe
jaja miksuję z
cukrem na kogel-
mogel, czyli na gęstą aksamitną masę do rozpuszczenia
cukru. Dodaję wiórki,
mleko,
mąkę. Krótko miksuje do połączenia i dodaję letnie
masło lub
olej. Ponownie chwilę miksuję. Piekę około 35 minut w temperaturze 170 lub 175 stopni C., grzałka góra-dółWystudzone ciasto kroję na 2 równe części. Podobnie jak
biszkoptowe ciasta można nasączyć delikatnie, jeśli wydaję nam się, że jest zbyt suche, dodając do pół szklanki przegotowanej
wody 2-3 łyżki
soku z cytryny.Najpierw wykładam masę z
jabłek. Dalej można położyć drugi blat i dopiero krem lub zrobić tak, jak ja to zrobiłam na filmie: ułożyłam krem bezpośrednio na
masie jabłkowej.
Potem przykryłam drugim płatem ciasta, który cienko posmarowałam kremem i posypałam zrumienionymi wiórkami. Ciasto jest gotowe po kilku godzinach w lodówce.Życzę udanych wypieków!Pozdrawiam Weronika