ßßß Cookit - przepis na Szarlotka

Szarlotka

nazwa

Wykonanie

Ta szarlotka jest nie tylko oszczędna w składniki, ale nie wymaga też dużo pracy.
Dlatego proponuję ją na dobry początek tygodnia :)
Składniki :
(na formę o średnicy 26 cm)
250 g masła(bez dodatku oleju)
1/2 kg mąki
2 żółtka
pół łyżeczki soli
pół szklanki cukru pudru
100 ml zimnej wody
Nadzienie jabłkowe :
8 dużych, twardych, raczej kwaśnych jabłek, np. szara reneta
60 g cukru ( najlepiej brązowego ale niekoniecznie)
łyżeczka lub dwie cynamon
duża szczypta startej gałki muszkatołowej
30 g mąki pszennej
Przygotowanie :
Masło pokroić w kostkę, dodać do miski z mąką, cukrem i solą
Wyrobić ręcznie, rozcierając palcami masło z mąką lub przy pomocy miksera z końcówką hak
Dodać żółtka, wodę, wyrobić, zlepić w kulkę , włożyć w plastikową torbę i włożyć do lodówki na 30-40 min
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w plastry, posypać cukrem, mąką, gałką i cynamonem, wymieszać
Piekarnik nastawić na 160*C
Ciasto wyjąć z lodówki przekroić na dwie części, jedną rozwałkować, włożyć do wysmarowanej formy, tak by podnieść ciasto na boki foremki
Przełożyć jabłka na ciasto, przykryć drugim rozwałkowanym ciastem, posmarować roztrzepanym jajkiem
Wstawić do gorącego piekarnika na około 50 min, gdyby się bardzo zrumieniło przed czasem- przykryć folią aluminiową.
Moje uwagi:
Przepis na ciasto zachowałam w całości, masę jabłkową przygotowałam po swojemu.
Pokrojone w plastry jabłka posypałam cukrem i rozgotowałam je lekko, potem osączyłam z nadmiaru soku ( nie miałam renety :( Wtedy do jabłek dodałam cynamon, gałkę i wymieszałam. Taką masę rozłożyłam na podpieczonym cieście (3/4 ), przykryłam resztą ciasta (1/4).
Można upiec w prostokątnej foremce i wtedy ciasto będzie cieńsze.
Więcej szczegółów w przepisie stąd
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/01/szarlotka.html