Wykonanie

Kleftiko - typowo grecka potrawa - to zapiekane kawałki
mięsa z warzywami w pergaminie (lub cieście filo). Danie, które robi się prawie samo - nie trzeba mieszać czy doglądać w piekarniku, wystarczy wszystko pokroić i zawinąć.Przygotowałam je wraz z kilkoma blogerkami na warsztatach kulinarnych z Galeo .Całość należy dosyć mocno przyprawić, aby danie nie było mdłe.Zamiast
wieprzowiny możesz użyć
kurczaka lub
rybę, odpowiednio dobierając warzywa, które szybciej się upieką.Jeśli masz dużo czasu, miskę z
mięsem i warzywami odstaw do lodówki na 1-2 godziny, jeśli nie, możesz piec od razu. Jeśli nie lubisz któregoś składnika, możne go spokojnie pominąć.Czas przygotowania to ok. 20 minut, pieczenia 90 minut.400 g
łopatki wieprzowej (lub innego
mięsa)1
marchewka1
pietruszka5 dużych
ziemniaków1 duża
cebula100 g
boczku wędzonego4 plastry
fety1 duży
pomidor1
cytryna100 ml
białego wina2-3 łyżki oliwy/oleju
sólprzyprawy Galeo:
pieprz czary mielony,
czosnek granulowany,
papryka słodka,
papryka ostra,
oregano,
liście laurowedodatki: sznurek oraz pergamin/ papier do pieczenia (najlepiej z powłoką silikonową)
Mięso pokrój w grubą kostkę, przełóż do miski i przypraw
przyprawami.Dodaj kilka
liści laurowych,
białe wino, 2-3 łyżki
soku z cytryny i dokładnie wymieszaj.Do miski dodaj pokrojone w grube plastry
marchew,
pietruszkę i
boczek, cząstki
cebulioraz pokrojone w dużą kostkę
ziemniaki. Wymieszaj.Wytnij 15 dużych kwadratów z pergaminu/papieru do pieczenia. Ułóż trzy warstwy pod różnym kątem tak, aby powstały rozety.Na każdej rozecie ułóż
mięso z warzywami, a na wierzch plaster
fety oraz
pomidora i przykryj plastrem
cytryny.
Zwiń do środka i zawiąż nitką na kształt sakwy.Wyłóż na blachę do pieczenia i piecz 90 minut w 170'C.