Wykonanie


Piękna pogoda zachęca do przygotowywania kolorowych, zdrowych posiłków. Taka zupa to najlepszy przyjaciel osób odchudzających się - naładowana warzywami, pełna błonnika i wartościowych substancji, a przy tym lekka i szybka w przygotowaniu.Składniki (2 porcje):1,5 łyżki
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku2
pory - tylko jasne części, pokrojone w księżyce1
batat - obrany i pokrojony w kostkę3 szklanki
bulionu z warzyw100 g
białej fasoli ugotowanej150 g
świeżego szpinakupół pęczka
natki pietruszki1 łyżeczka
suszonego oreganoszczypta
soliSzczypiorek i
rzodkiewka, do przybrania1.
Czosnek i
pora podsmaż chwilę na
oliwie.2. Dodaj pokrojone
ziemniaki i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty.3. Dodaj
bulion i
fasolę. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane).4. Około dwie minuty przed końcem gotowania dodaj
szpinak i
pietruszkę, dopraw
solą,
oregano i ewentualnie
pieprzem. Przykryj i duś aż
szpinak zwiędnie.5. Zmiksuj zupę w blenderze, w razie potrzeby dolej trochę
wody.6. Podawaj z posiekanym
szczypiorkiem i plasterkami
rzodkiewki.Energia(1 porcja)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik325kcal15 , 6 g7 , 8 g59 g14 , 8 g
