ßßß Cookit - przepis na Wiosenna zupa krem.

Wiosenna zupa krem.

nazwa

Wykonanie

Piękna pogoda zachęca do przygotowywania kolorowych, zdrowych posiłków. Taka zupa to najlepszy przyjaciel osób odchudzających się - naładowana warzywami, pełna błonnika i wartościowych substancji, a przy tym lekka i szybka w przygotowaniu.
Składniki (2 porcje):
1,5 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 pory - tylko jasne części, pokrojone w księżyce
1 batat - obrany i pokrojony w kostkę
3 szklanki bulionu z warzyw
100 g białej fasoli ugotowanej
150 g świeżego szpinaku
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego oregano
szczypta soli
Szczypiorek i rzodkiewka, do przybrania
1. Czosnek i pora podsmaż chwilę na oliwie.
2. Dodaj pokrojone ziemniaki i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty.
3. Dodaj bulion i fasolę. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane).
4. Około dwie minuty przed końcem gotowania dodaj szpinak i pietruszkę, dopraw solą, oregano i ewentualnie pieprzem. Przykryj i duś aż szpinak zwiędnie.
5. Zmiksuj zupę w blenderze, w razie potrzeby dolej trochę wody.
6. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem i plasterkami rzodkiewki.
Energia
(1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
325kcal
15 , 6 g
7 , 8 g
59 g
14 , 8 g
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2016/04/wiosenna-zupa-krem.html