Wykonanie

Pierogi są dość pracochłonne,ale warto. Smak jest niepowtarzalny.

Składniki na przygotowanie farszu:-60 dkg
łopatki-duża ćwiartka z
kurczaka-
jajko-3
marchewki-
cebula-ząbek
czosnku-
seler,
por,
korzeń pietruszki-
sól,
pieprz,
pieprz ziołowy-
czosnek niedźwiedzi-
ziele angielskie,
listek laurowy
Składniki na ciasto:-ok. 70 dkg
mąki pszennej 480-550-350 ml ciepłej
wody
Do garnka wlewamy ok. 3 l
wody,wkładamy wymoczone wcześniej
mięso, obrane
marchewki,
pietruszkę,
por,
seler,
liście laurowe,
ziele angielskie,
cebulę i
czosnek.Doprowadzamy do wrzenia, odszumiamy,dodajemy
sól do smaku i gotujemy na wolnym ogniuok. 60 minut.

Odławiamy
mięso,
marchew,
cebulę i
czosnek.Rosół przecedzamy.

Odłowione składniki mielimy w maszynce.

Dodajemy
jajko,
pieprz ziołowy i naturalny,
czosnek niedźwiedzi i
sól do smaku.Dodajemy też nieco rosołu, aby farsz nie był zbyt suchy.

Mieszamy i farsz jest gotowy.

Do miski wsypujemy ok. 60 dkg
mąki, dolewamy
wodę i zagniatamy ciasto.Jeśli jest zbyt luźne, stopniowo dosypujemy
mąkę i dokładnie wyrabiamy.


Ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty lub krążki.

Układamy farsz i formujemy pierogi.

Pierogi wkładamy do wrzącej, osolonej
wody z dodatkiem odrobiny
oleju.Gotujemy na minimalnym ogniu ok. 10 minut.

Dodatkowo do pierogów na patelni z
olejem i odrobiną
masła podsmażamypokrojoną w kostkę
cebulę.Odławiamy pierogi, polewamy tłuszczykiem z
cebulką i gotowe.

Rosół wykorzystujemy jako dodatek,wystarczy dodać lane kluski i
natkę pietruszki.


Smacznego!