ßßß Cookit - przepis na Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

nazwa

Wykonanie

Pierogi są dość pracochłonne,
ale warto. Smak jest niepowtarzalny.
Składniki na przygotowanie farszu:
-60 dkg łopatki
-duża ćwiartka z kurczaka
-jajko
-3 marchewki
-cebula
-ząbek czosnku
-seler, por, korzeń pietruszki
-sól, pieprz, pieprz ziołowy
-czosnek niedźwiedzi
-ziele angielskie, listek laurowy
Składniki na ciasto:
-ok. 70 dkg mąki pszennej 480-550
-350 ml ciepłej wody
Do garnka wlewamy ok. 3 l wody,
wkładamy wymoczone wcześniej mięso, obrane marchewki,
pietruszkę, por, seler, liście laurowe, ziele angielskie,
cebulę i czosnek.
Doprowadzamy do wrzenia, odszumiamy,
dodajemy sól do smaku i gotujemy na wolnym ogniu
ok. 60 minut.
Odławiamy mięso, marchew, cebulę i czosnek.
Rosół przecedzamy.
Odłowione składniki mielimy w maszynce.
Dodajemy jajko, pieprz ziołowy i naturalny,
czosnek niedźwiedzi i sól do smaku.
Dodajemy też nieco rosołu, aby farsz nie był zbyt suchy.
Mieszamy i farsz jest gotowy.
Do miski wsypujemy ok. 60 dkg mąki, dolewamy wodę i zagniatamy ciasto.
Jeśli jest zbyt luźne, stopniowo dosypujemy mąkę i dokładnie wyrabiamy.
Ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty lub krążki.
Układamy farsz i formujemy pierogi.
Pierogi wkładamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem odrobiny oleju.
Gotujemy na minimalnym ogniu ok. 10 minut.
Dodatkowo do pierogów na patelni z olejem i odrobiną masła podsmażamy
pokrojoną w kostkę cebulę.
Odławiamy pierogi, polewamy tłuszczykiem z cebulką i gotowe.
Rosół wykorzystujemy jako dodatek,
wystarczy dodać lane kluski i natkę pietruszki.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2016/04/pierogi-z-miesem.html