ßßß Cookit - przepis na ZUPA GOŁĄBKOWA

ZUPA GOŁĄBKOWA

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj polecam zupę gołąbkową, gołąbki uwielbiam a zupa w smaku nawet trochę przypomina je z sosem pomidorowym. Smaczna, sycąca i gęsta, zwłaszcza na drugi dzień. Jeżeli chcemy troszkę rzadszą wystarczy dolać bulionu. Polecam.
SKŁADNIKI :
300 g mięsa mielonego
1 woreczek ryżu, ugotowanego
1/2 główka młodej kapusty ( lub włoskiej )
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchew, mała pietruszka
500 ml płynnego przecieru
1 l bulionu
1 liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach
sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku do smaku
3 łyżki oleju
1 liść lubczyku
koperek do posypania
PRZYGOTOWANIE :
Cebulę i czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju w wysokim garnku. Następnie dodajemy mięso, chwilkę podsmażamy i startą na tarce marchew z pietruszką.
Ciągle mieszając wlewamy bulion, przecier pomidorowy i poszatkowaną kapustę. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach.
Zakrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu około 20 minut.
Zupę doprawiamy do smaku przyprawami. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i ewentualnie dolewamy bulionu.
Podajemy ciepłą posypaną koperkiem. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2016/04/zupa-goabkowa.html