Wykonanie
tort (nie tylko) urodzinowyJakiś czas temu, jeszcze w tym miesiącu, miałem małą okazję do świętowania - kolejne urodziny. Jak co roku na moim
stole nie mogło zabraknąć słodkości dla przyjaciół. Oczywiście najważniejszym elementem był tort urodzinowy. Zamieszczam dziś, w końcu przepis i zdjęcia. Niech wszystko to Was inspiruje i zachęca do spróbowania, bo
torty, wbrew pozorom wcale nie są aż tak trudne :).

Składni ki na
biszkopt:140 g
mąki pszennej70 g
mąki ziemniaczanejok. 90-100 g
cukru6
jajek (osobno
żółtka i
białka)1 łyżeczka
proszku do pieczeniabułka tarta do oprószenia formy
Mąki przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać do nich stopniowo
cukier i cały czas miksować. Kolejno dodawać po jednym
żółtku, miksować. Na koniec wsypywać stopniowo połączone
mąki i mieszać delikatnie drewnianą łyżką.Spód tortownicy wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia, zaś boki posmarować
masłem i oprószyć
bułką tartą. Przelać ciasto i wyrównać [uwaga, ciasto najbardziej wyrasta na środku, więc nie należy zostawiać tam górki jak w przypadku sernika].Piec przez 40 min. w 180ºC. Po tym czasie wyjąć
biszkopt i upuścić go w formie dwu-, trzykrotnie z wysokości ok. 30 cm na podłogę (zapobiega to opadnięciu). Obkroić dookoła formy. Pozostawić do wystygnięcia [najlepiej kroi się następnego dnia]. Jeśli
biszkopt jest nazbyt wyrośnięty na środku, można położyć go do góry
spodem, by wierzch się "ugniótł" lub po prostu ściąć nieco wierzch.
Biszkopt przekroić na 3 części.Polecam przekładać tort w obręczy tortownicy, zapewni to, że będzie on prosty.

Warstwa I - krem straciatella330 ml
śmietany 30% do ubijania250 g
serka mascarpone4 łyżki
cukru pudru80 g
gorzkiej czekolady1 opakowanie
śmietan-fixu (opcjonalnie)
dżem porzeczkowynasącz:
rum (lub inny
alkohol) z
wodą w proporcji 1:1
Śmietanę ubić (przez chwilę szybkie obroty,
potem wolne). Wciąż miksując dodać
cukier puder zmieszany ze
śmietan-fixem, a następnie
serek mascarpone. Do kremu dodać posiekaną drobno
gorzką czekoladę i wymieszać.
Biszkopt nasączyć równomiernie, posmarować
dżemem z czarnej porzeczki, a następnie kremem. Na wierzch położyć drugi kawałek
biszkoptu i lekko docisnąć.Warstwa II - krem
chałwowy330 ml
śmietany 30% do ubijania250 g
serka mascarpone2-3 łyżki
cukru pudru1 opakowanie
śmietan-fixu (opcjonalnie)250-270 g
chałwy waniliowejZe
śmietaną i
mascarpone postąpić jak wcześniej. Na koniec dodać pokruszoną
chałwę i dokładnie zmiksować.
Biszkopt nasączyć, posmarować kremem. Na wierzch położyć ostatni
biszkoptu i lekko docisnąć. Zostawić trochę kremu na wierzch.

Boki - krem
cytrynowy330 ml
śmietany 30% do ubijania250 g
serka mascarpone2-3 łyżki
cukru pudru1 opakowanie
śmietan-fixu (opcjonalnie)250 g przygotowanego wcześniej lemon
curd [przepis tutaj ]
Śmietanę ubić, dodać
cukier,
mascarpone. 1/3 ubitej
śmietany (lub mniej) odłożyć do ozdobienia wierzchu. Do reszty dodać lemon
curd.Wierzch
tortu posmarować kremem
chałwowym. Krem
cytrynowy przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Kropki wyciśniętego kremu ustawiać jedna pod drugą (4 na całą wysokość toru, tylko jeden pionowy rządek), a następnie za pomocą łyżeczki rozsmarowywać kropkę. Kolejny rządek ustawiać na koniec rozsmarowanego kremu. I tak do końca :).Wierzch udekorować
bitą śmietaną i kremem
cytrynowym.