Wykonanie
tort dla fundacji Równość.infoJakiś czas temu dostałem zamówienie na tort urodzinowy dla prezeski fundacji Równość.info. Tort został wykonany, zjedzony, ba! nawet pojawił się na fanpage'u na facebooku, ale nie było go tutaj. Jakoś tak uznałem, że tort każdy może zrobić po swojemu - ozdobić, zrobić krem, więc do czego dawać tu przepis (tym bardziej, że krem był standardowy). Zapomniałem jednak, że podstawę
tortu stanowi
biszkopt! Najlepiej, jeśli jest to dobry
biszkopt. Niestety, nie będzie zdjęć samego
biszkoptu, bo zapomniałem zrobić przed wykonaniem
tortu, a po wykonaniu krojenie nie leżało w mojej gestii, więc zobaczycie jedynie część zewnętrzną. Uwierzcie, że
biszkopt był ładnie wyrośnięty i smaczny.
Składni ki na
biszkopt:140 g
mąki pszennej70 g
mąki ziemniaczanejok. 90-100 g
cukru6
jajek (osobno
żółtka i
białka)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
kisiel wiśniowy lub
truskawkowy (opcjonalnie; należy wtedy zmniejszyć ilość
mąki ziemniaczanej)
bułka tarta do oprószenia formy
Mąki oraz
kisiel (jeśli dodajemy) przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać do nich stopniowo
cukier i cały czas miksować. Kolejno dodawać po jednym
żółtku, miksować. Na koniec wsypywać stopniowo zmieszane
mąki i mieszać delikatnie drewnianą łyżką.Spód tortownicy wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia, zaś boki posmarować
masłem i oprószyć
bułką tartą. Przelać ciasto i wyrównać [uwaga, ciasto najbardziej wyrasta na środku, więc nie należy zostawiać tam górki jak w przypadku sernika].Piec przez 40 min. w 180ºC. Po tym czasie wyjąć
biszkopt i upuścić go w formie dwu-, trzykrotnie z wysokości ok. 30 cm na podłogę (zapobiega to opadnięciu). Obkroić dookoła formy. Pozostawić do wystygnięcia [najlepiej kroi się następnego dnia]. Jeśli
biszkopt jest nazbyt wyrośnięty na środku, można położyć go do góry
spodem, by wierzch się "ugniótł" lub po prostu ściąć nieco wierzch.Krem
śmietanowy (na cały tort potrzebne mi były 4 takie porcje):330 g
śmietany 30% do ubijania250 g
serka mascarpone4 łyżki
cukru pudrubarwnik (opcjonalnie)
śmietan-fix (opcjonalnie)
Śmietanę ubić.
Serek mascarpone wymieszać z
cukrem pudrem i dodawać stopniowo do
bitej śmietany, miksować. Na koniec zabarwić barwnikiem. Można dodać nieco (2-3 łyżki
soku wiśniowego)Nasącz:1/4 szklanki
rumu białego (może być inny
alkohol, jeśli wolicie)1/4 szklanki
wodySkładniki na nasącz wymieszać. Nasączać każdą warstwę pokrojonego
biszkoptu dosyć obficie (szczególnie, jeśli kroimy go na drugi dzień!). Na warstwy wykładać kolejno krem (można na jednejwarstwie rozsmarować pod kremem
konfiturę z
czarnej porzeczki, na innej dać
wiśnie - pełna dowolność).Wierz i boki
tortu ozdobić. Posługiwałem się znalezionymi w internecie filmikami z instrukcjami: na boki - koszyczek: tutaj oraz tutaj na wierzch - róże: tutaj