Wykonanie
Przedstawiam Wam przepis na najlepszy tort
truskawkowy, który przygotowałam na swoje 25 - te urodziny. Za inspirację i przepis na masę
truskawkową dziękuję Pani Wandzie i Pani Hani :). Oczywiście musiałam dodać coś od siebie, dlatego dodałam masę z
mascarpone i tort ozdobiłam w róże.Podobną wersję
tortu przygotowałam także dzisiaj, na Dzień
Matki dla mojej kochanej Mamusi. Naprawdę polecam Wam spróbować - tort
truskawkowy jest rewelacyjny, jest lekki, idealny na ciepłe dni, a przy tym rozkosznie dobry i pełen
truskawek.Tort
truskawkowy z różami (ombre)
biszkopt :5
jajek3/4 szklanka
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejkrem
truskawkowy :400-500 g mrożonych
truskawek2
galaretki + 500 ml wrzącej
wodypół litra
śmietanki 30%3 łyżki
cukru pudrukrem do zdobienia :500 g
mascarpone200 ml
śmietanki kremówki 30-36%3 łyżki
cukru pudruewentualnie
śmietan-fixpół łyżeczki fioletowego barwnika
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając.Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.Wykładamy ciasto do formy z wyłożonym przez papier dnem.Pieczemy w temp. 160st.C przez ok.30-40min.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.Zostawić do ostudzenia, zdjąć papier i przekroić
biszkopt na pół.Dwie
galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostudzenia do temp. pokojowej.Lekko rozmrożone
truskawki (mogą być zimne) zmiksować blenderem na mus - można zostawić kilka
truskawek w kawałku.Ubić
śmietankę kremówkę na sztywno razem z
cukrem pudrem.Wymieszać
galaretkę z musem
truskawkowym, a następnie całość przelać do ubitej
śmietanki i wymieszać.Wstawić na chwilę do lodówki.Na dno tortownicy (z rantem) wyłożyć jeden blat
biszkoptu, na który wylać tężejącą masę
truskawkową, a na to ułożyć drugą część
biszkoptu.Wstawić do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.Następnego dnia przygotować krem ubijając
śmietankę z
cukrem pudrem (jeśli jest ciepło warto dodać
śmietan-fix).Do masy dodać
mascarpone i wymieszać lub krótko zmiksować na wolnych obrotach.Masę podzielić na pół, jedną część przełożyć do innej miski, do niej dodać barwnik i zmiksować.Zdjąć rant tortownicy - odciąć nożem z
boku ciasto.Jasno różową część masy przełożyć do szprycy z końcówką (ostrą gwiazdką) i wyciskać krem na kształt róży - zaczynać od środka i wyciskać masę jak
ślimaka do zewnątrz, jedna róża obok drugiej.Czynność powtórzyć z białą masą na wierzchu
tortu.