ßßß
biszkopt :5 jajek3/4 szklanka cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejkrem truskawkowy :400-500 g mrożonych truskawek2 galaretki + 500 ml wrzącej wodypół litra śmietanki 30%3 łyżki cukru pudrukrem do zdobienia :500 g mascarpone200 ml śmietanki kremówki 30-36%3 łyżki cukru pudruewentualnie śmietan-fixpół łyżeczki fioletowego barwnikaBiałka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.Wykładamy ciasto do formy z wyłożonym przez papier dnem.Pieczemy w temp. 160st.C przez ok.30-40min.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.Zostawić do ostudzenia, zdjąć papier i przekroić biszkopt na pół.Dwie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostudzenia do temp. pokojowej.Lekko rozmrożone truskawki (mogą być zimne) zmiksować blenderem na mus - można zostawić kilka truskawek w kawałku.Ubić śmietankę kremówkę na sztywno razem z cukrem pudrem.Wymieszać galaretkę z musem truskawkowym, a następnie całość przelać do ubitej śmietanki i wymieszać.Wstawić na chwilę do lodówki.Na dno tortownicy (z rantem) wyłożyć jeden blat biszkoptu, na który wylać tężejącą masę truskawkową, a na to ułożyć drugą część biszkoptu.Wstawić do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.Następnego dnia przygotować krem ubijając śmietankę z cukrem pudrem (jeśli jest ciepło warto dodać śmietan-fix).Do masy dodać mascarpone i wymieszać lub krótko zmiksować na wolnych obrotach.Masę podzielić na pół, jedną część przełożyć do innej miski, do niej dodać barwnik i zmiksować.Zdjąć rant tortownicy - odciąć nożem z boku ciasto.Jasno różową część masy przełożyć do szprycy z końcówką (ostrą gwiazdką) i wyciskać krem na kształt róży - zaczynać od środka i wyciskać masę jak ślimaka do zewnątrz, jedna róża obok drugiej.Czynność powtórzyć z białą masą na wierzchu tortu.

