ßßß Cookit - przepis na Sernik z truskawkami na zimno...idealny na upały

Sernik z truskawkami na zimno...idealny na upały

nazwa

Wykonanie

To miało być zupełnie inne ciasto z zupełnie innymi owocami ale tropikalne upały sprawiają, że maliny to towar niedostępny..;) Były za to truskawki, co dość niespotykane o tej porze lata ale skoro już się pojawiły...świeże i zgodnie z zapewnieniem właściciela straganu, polskie...zatem zmiana planów i dorzucając do nich amerykańskie borówki (te nie puszczają soku, więc są lepsze do sernika o którym zaraz powiem) zrobiłam lekkie i naprawdę idealne ciasto na upały jakie nam dokuczają. Ten deser to wspomnienie pewnego spotkania przy kawie. Było pysznie i lekko więc musiałam zrobić i przetestować słownie podany przepis, w którym dużo było określeń "trochę", "odrobina", "sporo".
Nie martwcie się, ten blog jest po to aby bardziej precyzyjnie opisywać poszczególne etapy działania, nie wspominając o ilości składników. Oczywiście nie można zignorować swojego smaku i ostatecznie kierujcie się nim, co jakiś czas próbując np. krem.
Zacznijmy zatem od składników:
Na biszkopt (mogą być też gotowe, okrągłe biszkopty a wtedy piekarnik nie będzie potrzebny:
4 jaja
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Na krem i mus
0,5 kg sera trzykrotnie mielonego (ja skorzystałam z wiaderka
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany 30%
5-6 łyżek cukru pudru (tu wiele zależy od Waszego smaku).
opakowanie śmietan fix
0,5 kg truskawek (nie muszą być świeże)
ok. szklanki borówek amerykańskich
2 galaretki truskawkowe
tortownica lub brytfanka o wymiarach 25x20
Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni.
Przygotowujemy galaretki ale UWAGA! - w połowie zalecanej wody.
Zaczynamy od biszkopta. To naprawdę najprostsze ciasto na świecie. Jajka ucieramy z cukrem i do mocno kremowego miksu dodajemy stopniowo mąki, cały czas mieszając..i już. Potem wkładamy ciasto (oczywiście w brytfance, najlepiej wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia) do rozgrzanego piekarnika, na ok. 30 min. Po wyjęciu, upuszczamy ciasto z wysokości ok. 50 cm dla pewności, że nam nie opadnie i odstawiamy do ostygnięcia.
Pierwszą część, tę z udziałem piekarnika możemy zrobić rano. Resztę możemy zrobić po południu i na rano ciasto będzie gotowe:).
Zaczynamy od ubicia śmietany. Kiedy już będzie prawie gotowa, dodajemy cukier i dalej mieszamy a na koniec, po łyżce ( cały czas miksując na wolnych obrotach) dodajemy schłodzone wcześniej sery.
Przed wyłożeniem kremu na biszkopt dosypujemy do niego borówki, które lekko mieszamy tym razem łyżką a następnie wszystko wędruje na spód ciasta. Tortownicę wkładamy do lodówki i zabieramy się za robienie galaretkowego musu.
I to już kolejny raz mała dygresja filmowa...a właściwie serialowa...ale to tylko na zdjęciu wygląda lekko masakrycznie a przecież truskawki to boski smak:) zwłaszcza takie zblendowane z cukrem (dodałam niewiele, bo łyżkę cukru pudru - pamiętajcie, że galaretka już sama w sobie jest słodka). Truskawkową papkę dodajemy do galaretki i czekamy aż lekko stężeje a następnie MUSOWO wykładamy na serowy krem i pozostawiamy w chłodzie do rana...mówię Wam...warto poczekać:) Zresztą dla niecierpliwych (należę czasem do nich) polecam odłożyć sobie odrobinę do miseczki na wieczór i pod pretekstem testowania, można się delektować...a że od testowania podobno się nie tyje...:P
Źródło:http://slodkiezdania.blogspot.com/2014/08/sernik-z-truskawkami-na-zimnoidealny-na.html