Wykonanie
Na swoje urodziny przygotowałam podobny tort
truskawkowy, jak w zeszłym roku, jednak tym razem z kremem
mascarpone z dodatkiem tahiny, czyli pasty sezamowej. Całość to po prostu pełna rozkosz!Lekki tort
truskawkowy z kremem
chałwowymb i szkopt :5
jajek3/4 szklanka
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejkrem
truskawkowy :400-500 g mrożonych
truskawek2
galaretki + 500 ml wrzącej
wodypół litra
śmietanki 30%3 łyżki
cukru pudrukrem do zdobienia :500 g
mascarpone200 ml
śmietanki kremówki 30-36%3 łyżki
cukru pudru3-4 łyżki tahiny (pasty sezamowej)ewentualnie
śmietan-fixborówki,
mięta, kwiatu lilaka (bzu)
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając.Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.Wykładamy ciasto do formy z wyłożonym przez papier dnem.Pieczemy w temp. 160st.C przez ok.30-40min.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.Zostawić do ostudzenia, zdjąć papier i przekroić
biszkopt na pół - użyłam tylko połowy (ale można wykorzystać cały np. tak jak tu klik).Dwie
galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostudzenia do temp. pokojowej.Lekko rozmrożone
truskawki (mogą być zimne) zmiksować blenderem na mus - można zostawić kilka
truskawek w kawałku.Ubić
śmietankę kremówkę na sztywno razem z
cukrem pudrem.Wymieszać
galaretkę z musem
truskawkowym, a następnie całość przelać do ubitej
śmietanki i wymieszać.Wstawić na chwilę do lodówki.Na dno tortownicy (z rantem) wyłożyć jeden blat
biszkoptu, na który wylać tężejącą masę
truskawkową( a na to można ułożyć drugą część
biszkoptu).Wstawić do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.Następnego dnia przygotować krem ubijając
śmietankę z
cukrem pudrem (jeśli jest ciepło warto dodać
śmietan-fix).Dodać pastę
sezamową i dobrze zmiksowac.Do masy dodać
mascarpone i wymieszać lub krótko zmiksować na wolnych obrotach.Zdjąć rant tortownicy - odciąć nożem z
boku ciasto.Na wierzchu wyłożyć krem
sezamowy, a ozdobić
borówkami,
miętą i kwiatami lilaku (czyli bzu).