ßßß
b i szkopt :5 jajek3/4 szklanka cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejkrem truskawkowy :400-500 g mrożonych truskawek2 galaretki + 500 ml wrzącej wodypół litra śmietanki 30%3 łyżki cukru pudrukrem do zdobienia :500 g mascarpone200 ml śmietanki kremówki 30-36%3 łyżki cukru pudru3-4 łyżki tahiny (pasty sezamowej)ewentualnie śmietan-fixborówki, mięta, kwiatu lilaka (bzu)Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.Wykładamy ciasto do formy z wyłożonym przez papier dnem.Pieczemy w temp. 160st.C przez ok.30-40min.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.Zostawić do ostudzenia, zdjąć papier i przekroić biszkopt na pół - użyłam tylko połowy (ale można wykorzystać cały np. tak jak tu klik).Dwie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostudzenia do temp. pokojowej.Lekko rozmrożone truskawki (mogą być zimne) zmiksować blenderem na mus - można zostawić kilka truskawek w kawałku.Ubić śmietankę kremówkę na sztywno razem z cukrem pudrem.Wymieszać galaretkę z musem truskawkowym, a następnie całość przelać do ubitej śmietanki i wymieszać.Wstawić na chwilę do lodówki.Na dno tortownicy (z rantem) wyłożyć jeden blat biszkoptu, na który wylać tężejącą masę truskawkową( a na to można ułożyć drugą część biszkoptu).Wstawić do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.Następnego dnia przygotować krem ubijając śmietankę z cukrem pudrem (jeśli jest ciepło warto dodać śmietan-fix).Dodać pastę sezamową i dobrze zmiksowac.Do masy dodać mascarpone i wymieszać lub krótko zmiksować na wolnych obrotach.Zdjąć rant tortownicy - odciąć nożem z boku ciasto.Na wierzchu wyłożyć krem sezamowy, a ozdobić borówkami, miętą i kwiatami lilaku (czyli bzu).
