ßßß Cookit - przepis na Rolada z bitą śmietaną i galaretką.

Rolada z bitą śmietaną i galaretką.

nazwa

Wykonanie

Biszkopt:
3 jaja
25 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
60 g gorącej wody
Mąki przesiać i dokładnie wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na pianę, następnie dodawać stopniowo cukier i ubijać aż do rozpuszczenia cukru.
Żółtka wymieszać z gorącą wodą. Dodać pomału do białek, wymieszać, następnie dodać mąki i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem i wylać na nią masę biszkoptową.
Piec 20-25 minut w temperaturze 160 stopni.
Gdy ciasto będzie upieczone, wyjąć, chwilkę przestudzić, następnie usunąć papier i położyć na suchą, czystą ściereczkę i zawinąć w rulon.
Krem z bitej śmietany:
400 g śmietany kremówki 30-36%
250 g serka mascarpone
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Zimną śmietankę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno. Następnie dodać serek mascarpone i dokładnie rozetrzeć. Na koniec można dodać swoje ulubione dodatki.
Dodatkowo:
2 galaretki o różnych kolorach
Biszkopt rozwinąć, nałożyć krem z bitej śmietany, na środku poukładać galaretkę pokrojoną w kostkę. Zawinąć roladę i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Źródło:http://codobregodzis.blogspot.com/2015/06/rolada-z-bita-smietana-i-galaretka.html