ßßß
Cookit - przepis na Rolada z bitą śmietaną i galaretką.
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Rolada z bitą śmietaną i galaretką.
Składniki
Jajko
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Cukier
Woda
Bita śmietana
Śmietana kremówka
Ser mascarpone
Cukier puder
Cukier waniliowy
Galaretka
Wykonanie
Biszkopt
:3
jaja
25 g
mąki pszennej
25 g
mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki
cukru
60 g gorącej
wody
Mąki
przesiać i dokładnie wymieszać.
Żółtka
oddzielić od
białek
. Do
białek
dodać szczyptę
soli
i ubić na pianę, następnie dodawać stopniowo
cukier
i ubijać aż do rozpuszczenia
cukru
.
Żółtka
wymieszać z gorącą
wodą
. Dodać pomału do
białek
, wymieszać, następnie dodać
mąki
i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem i wylać na nią masę
biszkoptową
.Piec 20-25 minut w temperaturze 160 stopni.Gdy ciasto będzie upieczone, wyjąć, chwilkę przestudzić, następnie usunąć papier i położyć na suchą, czystą ściereczkę i zawinąć w rulon.Krem z
bitej śmietany
:400 g
śmietany kremówki
30-36%250 g
serka mascarpone
1 szklanka
cukru pudru
2 łyżeczki
cukru waniliowego
Zimną
śmietankę
razem z
cukrem pudrem
i
cukrem waniliowym
ubić na sztywno. Następnie dodać
serek
mascarpone
i dokładnie rozetrzeć. Na koniec można dodać swoje ulubione dodatki.Dodatkowo:2
galaretki
o różnych kolorach
Biszkopt
rozwinąć, nałożyć krem z
bitej śmietany
, na środku poukładać
galaretkę
pokrojoną w kostkę. Zawinąć roladę i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Źródło:
http://codobregodzis.blogspot.com/2015/06/rolada-z-bita-smietana-i-galaretka.html
Przepisy powiązane
Tort tęczowy (na biszkopcie)
Tort tęczowy (na biszkopcie)
Tort tęczowy (na biszkopcie)
Tort tęczowy (na biszkopcie)
Tort tęczowy (na biszkopcie)
Składniki powiązane (0)