Wykonanie
Wiem, wiem, że ostatnio sporo gołąbkowych dań na blogu :) Obiecuję, że przez jakiś czas ich nie będzie, jednak jeszcze dziś zapraszam na propozycję gołąbków z farszem bez
mięsa. Nigdy nie robiłam gołąbków z
rybą w składzie, wcześniej nie wpadłam na taki pomysł, aż do teraz. Danie okazało się niebanalnym smakołykiem na naszym
stole a zaserwowałam je w Środę Popielcową. To chyba grzech w tak ogromny post zajadać takie pyszności ;) Ale cóż, stało się. Gołąbki smakują jeszcze lepiej kiedy są uzupełnione
sosem pieczarkowym i naprawdę nie warto z niego rezygnować ze względu na łyżkę
mąki czy
śmietanę - całego i tak nie zjemy w pojedynkę a świetnie podkreśla smak gołąbków ;)Danie to polecam też na Wigilię Bożego Narodzenia - z pewnością zaskoczy zaproszonych gości :)Składniki na 12-15 gołąbków:duża (jak największa) główka
kapusty włoskiej1,2 kg
filetów ryby ( użyłam mrożone - świeżych można kupić mniej)
oliwa z oliweksok z połowy
cytryny250 g
pieczarek200 g
ryżu białego1 duża
cebulaprzyprawy:
sól,
pieprz, mielony
imbir,
czosnek granulowany,
bazylia (można też użyć
przyprawy do ryb)
woda z dodatkiem
soli do podlania gołąbków - około 1 szklanka na sos:250 g
pieczareksól i
pieprz500 ml
wody100 ml słodkiej
śmietany 12-18%łyżka
mąki pszennejłyżka
oleju do podsmażeniaWykonanie:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, na miękko. Odcedzić.
Rybę oprószyć obficie
przyprawami, oraz skropić
sokiem z połowy
cytryny, lekko posolić. Włożyć na posmarowaną
oliwą blaszkę i wstawić do piekarnika na 20 minut ( temp 180 stopni). Upieczoną
rybę pokroić w kostkę.
Pieczarki (25 dag) pokroić w kosteczkę i razem z drobno posiekaną
cebulą podsmażyć do miękkości.Wszystkie te składniki połączyć ze sobą (
ryż,
pieczarki,
cebulę i
rybę). W razie konieczności dosolić lub dodać
pieprzu.Z
kapusty usunąć kilka pierwszych największych i odstających liści. Pozostałe odcinać od głąba uważając by ich nie rozerwać. Ja odcięłam 15 które nadawały się do zawinięcia. Każdy liść wkładać na wrzątek i gotować około 5 minut. Wyjmować szczypcami lub łyżką cedzakową.Nakładać farsz wewnątrz liścia, zawijać zgrabne gołąbki. Po zawinięciu ściąć na płasko trzonek liścia z zewnętrznej strony (tą część która bezpośrednio jest przyrośnięta do głębia), by gołąbek był zgrabniejszy i równo się ugotował.Gołąbki ułożyć ciasno w naczyniu do zapiekania, podlać osoloną
wodą do połowy ich wysokości, skropić
oliwą, przykryć liśćmi które odrzuciliśmy na początku i wstawić do piekarnika na 40 minut - temp 170 stopniW tym czasie przygotować sos.
Pieczarki przeciąć na pół i pociąć w plastry, podsmażyć je do miękkości z dodatkiem
soli i
pieprzu, podlać
wodą, zagotować, wyłączyć. Dodać
śmietanę rozkłócona z płaską łyżką
mąki i ponownie doprowadzić do wrzenia.Gołąbki podawać polane sosem,Smacznego!Zapraszam na profil Facebook i instagram.


